Update aardbeving Italië: zeker 63 doden, nog meer dan 100 mensen vermist

Italië is afgelopen nacht opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 6.2. De Italiaanse autoriteiten hebben het voorlopige dodental vastgesteld op 73 mensen, maar er zijn nog altijd honderden mensen vermist.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Momenteel zijn reddingswerkers volop bezig met de zoektocht naar overlevenden onder de brokstukken. De operatie verloopt bijzonder moeilijk, onder meer omdat de getroffen dorpjes vaak lastig te bereiken zijn. "Mensen liggen onder het puin, maar niemand geraakt tot bij hen", zegt Stefano Petrucci, burgemeester van Accumoli, één van de getroffen stadjes.

"We laten niemand vallen"

De Italiaanse premier Matteo Renzi zal deze namiddag een bezoek brengen aan het aardbevingsgebied en heeft alle steun toegezegd. "We laten niemand vallen", aldus Renzi Hij dankte de hulpverleners, die vanaf het eerste moment deels met blote handen naar bedolven mensen hadden gezocht.

De aardbeving vond rond 3u30 plaats en was voelbaar in heel Centraal-Italië, zelfs tot in de hoofdstad Rome. De US Geological Survey zegt dat het epicentrum in de buurt van de stad Norcia lag en de schok een kracht van 6.2 had. De Italiaanse civiele bescherming houdt het op een magnitude van 6.0. Ondertussen zijn er al meer dan 50 naschokken geregistreerd.

Dodentol kan nog oplopen

Bij de aardbeving hebben al zeker 73 mensen het leven verloren. Maar dat aantal kan nog oplopen omdat er nog veel mensen vermist zijn, waarschuwt Immacolata Postiglione, hoofd van de urgentiedienst van de Italiaanse civiele bescherming. Volgens de FOD Buitenlandse Zaken zijn er bij de huidige slachtoffers van de aardbeving geen Belgen.

Paus Franciscus, de Russische president Vladimir Poetin en premier Charles Michel hebben hun medeleven met de slachtoffers uitgedrukt. Meerdere landen, waaronder Duitsland, hebben reeds hulp aangeboden.

Toutes mes pensées pour les victimes du tremblement de terre. La Belgique se tient aux côtés de #Italie @matteorenzi

— Charles Michel (@CharlesMichel) 24 augustus 2016

Foto's AFP