Vanaf deze leeftijd vinden mannen de looks van hun partner minder belangrijk dan hun persoonlijkheid

Er zijn verschillen tussen wat mannen en vrouwen aantrekkelijk vinden aan hun partner, maar die verkleinen met de leeftijd. Dat heeft een studie bij meer dan 7.000 Australische gebruikers van online datingplatformen vastgesteld.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Dat mannen meer aandacht hechten aan hoe hun partner eruit ziet dan vrouwen, is een cliché zo hoog als een huis. Maar het blijkt ook te kloppen, althans volgens een studie bij 7.325 Australiërs tussen 16 en 65 jaar. De deelnemers werden gevraagd om het belang van negen eigenschappen bij hun potentiële partners te rangschikken, op een schaal van 0 tot 100. Die eigenschappen waren onderverdeeld in drie groepen: esthetiek (leeftijd, aantrekkelijkheid, lichaamsbouw), middelen (intelligentie, opleidingsniveau, inkomen) en persoonlijkheid (vertrouwen, openheid, emotionele band). Uit de resultaten bleek dat mannen tussen 18 en 25 hogere prioriteit gaven aan aantrekkelijkheid en lichaamsbouw, terwijl vrouwen meer belang hechtten aan de persoonlijkheidscriteria.

Wijsheid komt met de jaren

Maar wanneer mannen de 30 passeren, verkleint dat verschil. Meer zelfs: mannen ouder dan 60 hechten volgens het onderzoek meer aandacht aan persoonlijkheidseigenschappen bij hun partner dan vrouwen. Wat tevens verandert met de leeftijd, is dat zowel mannen als vrouwen de eigenschappen openheid en vertrouwen meer waarderen. In het algemeen vinden beide geslachten persoonlijkheid en esthetische eigenschappen erg belangrijk, terwijl inkomen als minder belangrijk wordt aanzien.

Voor wie de bevindingen van de studie maar niets vindt: er is nog hoop. Heel wat onderzoek stelt namelijk dat wat mensen zoeken in een partner niet noodzakelijk correleert met welke partner ze uiteindelijk kiezen.

Het Australische onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One, is gebaseerd op de ervaringen van gebruikers van online datingplatformen als Tinder en Bumble. Daarom zijn de resultaten mogelijk niet representatief voor de bredere samenleving, waarschuwt auteur Stephen Whyte.