Vandenbroucke hoopt op snelle beslissing voor derde prik in woonzorgcentra

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hoopt dat hij met zijn collega’s uit de regio’s deze week een beslissing kan nemen over een derde prik aan bewoners van woonzorgcentra. Dat verklaarde hij in ‘De Zevende Dag’ op Eén.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Vandaag of morgen verwacht de minister een wetenschappelijk advies over het toedienen van een derde prik. Volgens hem zijn er aanduidingen dat die aangewezen kan zijn voor de typische bewoners van woonzorgcentra: hoogbejaarden die kwetsbaar zijn en bij wie de vaccinatie al een poos geleden is gebeurd.

Wat er moet gebeuren met bijvoorbeeld 80-plussers die thuis wonen, is nog een punt van discussie. In elk geval zijn er geen indicaties die wijzen op de nood om alle 65-plussers opnieuw te vaccineren. In woonzorgcentra zitten echter veel kwetsbare personen samen én de derde prik zou er volgens Vandenbroucke relatief gemakkelijk te organiseren zijn.

Vaccinatiecentra

Indien het advies van de Hoge Gezondheidsraad aangeeft dat bewoners van woonzorgcentra of mensen van een bepaalde leeftijdscategorie best een derde prik van het coronavaccin krijgen, dan zal dat op korte termijn worden georganiseerd, reageert Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). «Onze vaccinatiecentra zijn stilaan aan het afbouwen. Als er toch nog bijkomende vaccinaties moeten gebeuren, dan wil ik daar tijdig mee starten», aldus Beke. Ouderen die slecht te been zijn, kunnen een beroep doen op mobiele equipes, maar ook die teams zijn verbonden aan een vaccinatiecentrum.