Vannacht kan je heel wat vallende sterren spotten

Wie wensen wil formuleren, kan vanaf vanavond best eens buiten op een donkere plaats vertoeven. Wij koersen met onze planeet weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat voor enkele dagen 'vallende sterren' oplevert, zo valt te lezen op de website van Volkssterrenwacht Urania.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Elke zomer trekt de planeet Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen.

Blijf wakker tot 4 uur

De activiteit van de meteorenregen sterkt vanaf vandaag aan tot een maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan lijken te komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien. Beste moment is omstreeks 4 uur.

Om de meteoren waar te nemen, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om, best vanop donkere plaatsen buiten stedelijke gebieden, met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. Bij voorkeur zonder veel lichtvervuiling. Er is trouwens dit jaar al storing van de Maan.

News

meer News