Veel meer haaien met uitsterven bedreigd dan gevreesd

Uit onderzoek blijkt dat zeventien van de achtenvijftig geëvalueerde haaiensoorten met uitsterven bedreigd zijn. Dat is veel meer dan gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Shark Specialist Group of the International Union for the Conservation (IUCN) "Onze resultaten zijn alarmerend", zegt Nicholas Dulvy, voorzitter van de IUCN aan AFP. 
door
Karsten
Leestijd 2 min.

"De haaien die bijzonder langzaam groeien, gewild en onbeschermd zijn van overbevissing, zijn het meest bedreigd. We moeten erkennen dat de situatie nog veel erger is dan we al dachten", waarschuwt Dulvy. Het IUCN evalueerde achtenvijftig haaiensoorten, waarvan blijkt dat er zeventien met uitsterven bedreigd zijn.  Door de nieuwe resultaten roept de Shark Specialist Group op tot onmiddellijke nationale en internationale visserijbeperkingen. De organisatie vraagt daarbij een volledig vangstverbod op soorten met een bedreigde status.

Culinaire delicatesse

Al vierhonderd miljoen jaar leven haaien in de oceanen. Ze vervullen een cruciale rol in de voedselketen, maar de dieren zijn heel kwetsbaar voor grootschalige jacht. Ze groeien bijzonder langzaam, worden relatief laat seksueel volwassen en produceren maar een relatief klein aantal nakomelingen. Haaien hebben de langste zwangerschap uit het hele dierenrijk. Meer dan de helft van de haaiensoorten en hun verwanten hebben een bedreigde status.

Onder meer de kortvinmako, die zich met een kruissnelheid van 40 kilometer per uur en met pieken tot meer dan 70 kilometer per uur de snelste haaiensoort van de wereld mag noemen, is een bedreigde diersoort. De soort is net zoals de langvinmako, een delicatesse in verschillende Aziatische culinaire tradities. In mei zullen een aantal landen stemmen op het Mexicaans voorstel om de kortvinmako sterker te beschermen. De nieuwe status zou de visserij of handel in de soort niet verbieden, maar wel reguleren.