Veggie comfortfood in laagjes

Z
door
Kevin
Leestijd 2 min.

o'n 89.627 enthousiastelingen hebben zich ingeschreven voor de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees, de klimaatbewuste vastencampagne. Ook bij Metro gaan we de komende weken veggie. Elke week slooft een van de journalisten zich uit om de rest van de redactie warm te maken voor de vegetarische keuken.

Week 6: Kevin maakt lasagne

Ondanks dat ik graag in de keuken sta, moet ik toegeven dat de inspiratie voor vegetarische gerechten vaak ontbreekt. Vlees is het vertrekpunt voor het gros van mijn maaltijden en dat veroorzaakte de laatste tijd al heel wat kopzorgen. Mijn huisgenoot is door Dagen Zonder Vlees immers getransformeerd van flexitariër tot een volwaardige vegetariër, waardoor ik de voorbije weken regelmatig naar vleesvervangers greep. Tot dusver was dat met wisselend succes, wat ertoe leidde dat ik op zoek ging naar een volwaardig vleesvervangerloos alternatief voor lasagne, mijn paradepaardje wanneer ik voor meer dan vier personen moet koken.

Uiteindelijk vond ik een recept voor een lasagne tjokvol kaas en aubergine op BBC Good Food, de Britse tegenhanger van Dagelijkse Kost. Het gerecht verschilt nauwelijks met de klassieke lasagne bolognaise, al wordt het gehakt vervangen door een luchtig laagje van ricotta, Parmezaanse kaas en ei. Verder volgde de groentesaus het standaardrecept: ui, look, stukjes aubergine en champignons even aanstoven, tomatenstukjes en -puree (die er in dit geval bijzit dankzij de Antwerpse nachtwinkels en hun verrassende assortiment) toevoegen, afkruiden en laten pruttelen. De kaassaus tenslotte kreeg een Britse toets dankzij de cheddar. Nadat alles opgestapeld is moet de schotel nog een klein uurtje de oven in en je hebt comfortfood voor een klein regiment. Laat het smaken!