Verenigde Staten maken zich op voor midterms

Dinsdag vinden de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten plaats. De hamvraag wordt of de Democraten erin zullen slagen de Republikeinen voldoende zetels af te snoepen in het Huis van Afgevaardigden.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De verkiezingen worden in hoofdzaak beschouwd als een referendum voor president Donald Trump. Zijn Republikeinse partij heeft een meerderheid in beide kamers van het Congres. «Dat de Republikeinen zetels zullen verliezen in het Huis, is een certitude», zegt Bart Kerremans, professor en Amerikakenner. «De partij van de zittende president heeft, met uitzondering van drie midterms, altijd al zetels verloren in het Huis. Het valt echter nog af te wachten of ze een meerderheid zullen kunnen veroveren.»

Gunstige peilingen voor de Democraten

«De laatste peilingen zijn gunstiger geworden voor de Democraten», stelt Kerremans vast. «Daar moet wel bij opgemerkt worden dat niet duidelijk is of het effect van twee grote thema's, de benoeming van Brett Kavanaugh in het Hooggerechtshof en de migratiekaravaan, in de laatste peilingen verwerkt is. Een nog recentere evolutie zijn de bompakketten die een Trump-aanhanger verstuurde naar politici en andere figuren die zich tegen Trump gekant hadden.»verkiez

Strijd om het Huis

Vooral in het Huis wordt er een spannende race verwacht. In de Senaat zijn de Democraten nu al zwaar in het nadeel, vanwege de manier waarop die kamer is samengesteld (elke staat heeft twee senatoren) en omdat zij 26 zetels moeten verdedigen en de Republikeinen slechts negen. De GOP heeft nu 51 zetels in handen, de Democraten 47 (en twee onafhankelijken die meestal Democratisch stemmen). Kerremans ziet de Democraten in de Senaat eerder zetels verliezen dan winnen. «Maar er opnieuw niet in slagen om een meerderheid in het Huis te halen, dat zou een zware klap zijn. Sinds begin 2011 controleren de Republikeinen namelijk het Huis.»

Naast nieuwe volksvertegenwoordigers en senatoren, verkiezen de Amerikanen ook duizenden posten op staatsniveau.

Lees ook : Russische vrouw aangeklaagd in VS wegens inmenging in verkiezingen

News

meer News

Spotlight

Tranen na de seks? Je bent niet alleen

Je kan na de seks een bepaalde zwaarte voelen, wat helemaal niet abnormaal is. Deze emotionele rollercoaster kreeg zelfs een naam: postcoïtale dysforie. We leggen het je graag uit.

meer Spotlight