Vergeet de eenzame gamer, jongeren willen vooral samen gamen

Het klassieke beeld van de eenzame gamer is compleet achterhaald: jongeren houden ervan om samen met hun vrienden te gamen én om nieuwe mensen te leren kennen in games. Het sociaal aspect van gamen wint steeds meer aan belang. Ze spelen het liefst tegen vrienden.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het Apestaartjarenonderzoek, een tweejaarlijkse bevraging door Mediaraven, Mediawijs en imec-mict van de Universiteit Gent.

Alleen is maar alleen

Niet minder dan 67% vindt het leuker om tegen vrienden te spelen dan tegen de computer. Slechts 13% van de jongeren is akkoord met de stelling liefst alleen te gamen. Bij kinderen is dat ook zo: 60% van de kinderen speelt samen met vrienden of familie. Tablets dragen de voorkeur weg van kinderen en dat is als ze gamen niet anders. Precies 72% gamet via de tablet, gevolgd door 55% via een gameconsole.

Populair

Games blijven een populair tijdverdrijf. Negen op de tien jongeren spelen minstens één keer per maand een spelletje. De smartphone blijft daarvoor het populairste toestel, maar ook spelconsoles doen niet onder. Die consoles zijn meer geschikt voor voor roleplaying-, multiplayer- en shootergames.

Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst bij 950 kinderen van 6 tot 12 jaar in de lagere school en bij 4.255 jongeren van 12 tot 18 jaar in de middelbare school. Ook waren er een reeks diepgaande interviews bij beide leeftijdscategorieën.

News

meer News