Vergeetachtigheid is een teken van intelligentie

Er is lang gedacht dat mensen die alles onthouden de slimste zijn, maar volgens wetenschappers van de universiteit van Toronto klopt dat niet. Dingen vergeten maakt je op lange termijn zelfs slimmer.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Het gaat er vooral om dat je niet alles tot in detail moet onthouden, blijkt uit de studie die gepubliceerd is in Neuron Journal. Het is beter als je de grote lijnen onthoudt.

Hippocampus

De hippocampus - het deel in de hersenen waar onze herinneringen worden opgeslagen - is namelijk in staat om zelf de belangrijkste details van gebeurtenissen op te slaan. Wat niet belangrijk is, vergeet je automatisch. Net dat is bijlangrijk, want als je hersenen vol gedachten zitten, is het moeilijker om efficiënt beslissingen te nemen.

Daarnaast zou het ook helpen wanneer je verkeerde informatie opslaat in je brein. Als je bijvoorbeeld altijd hebt gedacht dat de aarde plat was, maar dan ontdekt dat die toch rond is, kan je die gedachten gemakkelijker herprogrammeren in je hersenen als je geheugen niet perfect is.

Online antwoorden vinden

Bovendien is het vandaag steeds minder belangrijk om details te onthouden, aangezien je voor alles een antwoord hebt online.

Maak je dus geen zorgen als je weer een detail vergeten bent. Je geheugen laat je niet in de steek, integendeel, je brein doet gewoon te goed zijn werk.