Verhaaltjes voor het slapengaan worden beter voorgelezen door papa's

Vaders moeten vaker een verhaaltje voorlezen voor ze hun kinderen in bed stoppen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar de impact van verhaaltjes voor het slapengaan op de taalontwikkeling van kinderen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Volgens een nieuwe studie van de prestigieuze universiteit van Harvard is het beter voor kinderen als hun papa een verhaaltje voorleest. Vooral jonge meisjes plukken de vruchten van een mannelijke voorlezer. "De impact op de taalontwikkeling is echt enorm", zegt hoofdonderzoeker Elisabeth Duursma aan de Daily Mail. Ze raadt bovendien aan om al bij kinderen jonger dan twee jaar een verhaaltje voor te lezen."Dan wordt die impact nog groter."

Oorzaak

"Voorlezen wordt vooral bekeken als een vrouwelijke activiteit. Als de papa het eens doet, zijn de kinderen extra aandachtig. Het is speciaal." Daarnaast lezen mannen en vrouwen ook op een verschillende manier voor. Moeders hebben de neiging om in de huid te kruipen van onderwijzeres en feitelijke vragen stellen als "Hoeveel appels zie je?" Vaders stellen dan weer meer abstracte vragen en voeren fantasierijke discussies met hun kinderen.

"Op die manier dagen vaders hun kinderen uit om hun brein en verbeelding te gebruiken wat de taalontwikkeling ten goede komt."

Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat verhalen lezen voor het slapengaan goed is voor kinderen. "Als we voorlezen, breiden kinderen hun woordenschat uit. Ze voelen zich veilig bij hun ouders en het draagt bij tot hun leercapaciteit."