Verkiezingschaos in Congo is compleet

Oppositiekandidaat Martin Fayulu heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om de andere oppositiekandidaat, Félix Tshisekedi, niet te erkennen, nadat het Grondwettelijk Hof zijn beroep tegen de uitslag heeft verworpen. Het Hof riep Tshisekedi officieel uit tot winnaar van de Congolese presidentsverkiezingen. Fayulu zegt dat hijzelf "de enige legitieme president" is.
door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik beschouw mezelf de enige legitieme president van de Democratische Republiek Congo", zegt Fayulu. Zondagochtend had het Grondwettelijk Hof zijn beroep tegen de verkiezingsresultaten verworpen en zijn tegenstander Tshisekedi uitgeroepen tot overwinnaar, ondanks beschuldigingen van kiesfraude. Het gerecht wijst ook een hertelling van de stemmen af.

"Onwettig president"

Fayulu roept het Congolese volk om niemand te erkennen die zichzelf "onwettig" president noemt, "noch om orders van hem te gehoorzamen". Hij eist de overwinning op met 60% van de stemmen. Daarnaast vraagt hij dat de internationale gemeenschap niemand erkent "die de legitimiteit noch de wettige hoedanigheid heeft om het Congolese volk te vertegenwoordigen."

"Grondwettelijke staatsgreep"

Fayulu spreekt van een "grondwettelijke staatsgreep". "Via dit arrest bevestigt het Grondwettelijk Hof nogmaals dat ze net als de kiescommissie ten dienste staat van een individu en van een dictatoriaal regime dat noch de wetten van de republiek, noch de meest elementaire regels van democratie en moraal respecteert", zegt Fayulu. Fayulu beschuldigt Tshisekedi ervan "volledig medeplichtig" te zijn aan een "electorale putsch" van aftredend president Joseph Kabila, die zich niet herverkiesbaar mocht stellen. Tshisekedi zal de macht moeten delen met een premier van de huidige meerderheid, die pro-Kabila is. Een delegatie van de Afrikaanse Unie ging vandaag naar het land afreizen om voor een eerlijke verkiezing te pleiten, maar annuleerde gisteren het bezoek.

News

meer News

Spotlight

Vijf geheimen om er elke dag fris uit te zien

Zie je er 's ochtends uit alsof je door een tornado bent getroffen? Of merk je halverwege de dag dat je erbij loopt als een lijkbleke slak? No worries, het geheim van een frisse uitstraling zit ‘m vaak in kleine gewoontes – zoals deze vijf beautyroutines.

meer Spotlight