Verontrustende trend: 'drunkorexia'

door
Tanita De Mey
Leestijd 2 min.

Iedereen drinkt wel eens een glaasje in het weekend, en daar is op zich niks mis mee. Het wordt alleen verontrustend als je maaltijden gaat overslaan om die calorieën

'op te sparen' voor alcohol. De nieuwe trend wordt ook wel drunkorexia genoemd en is vooral populair in Groot-Britannië.

Het farmaceutische bedrijf Lundbeck onderwierp 2.025 Britse vrouwen aan een vragenlijst over hun drink en -eetgewoontes. Uit dat onderzoek bleek dat 5% van de vrouwen af en toe een maaltijd overslaat om later op de avond een drankje meer te kunnen nuttigen.

Gevaarlijke trend 

Drunkorexia is volgens voedingsdeskundige Fiona Hunter een zeer gevaarlijke trend. "Het is nooit een goed idee om voedsel te vervangen door alcohol. De calorieën die alcohol bevatten, zien 'lege' calorieën, ze bevatten geen enkele voedingswaarde en daardoor gaat je lichaam te weinig essentiële vitamenen opnemen. " Het fenomeen zou vooral merkbaar zijn bij vrouwelijke studenten. Ze gaan in het weekend vaak uit en proberen dat te compenseren door in de week minder of zelfs niet te eten. De gevolgen van drunkorexia zijn dan ook niet min: je krijgt last van haaruitval, bent sneller dronken en vaak moe.

Etiketten

In Europa wordt er geijverd voor etiketten op alcohol waarop het aantal calorieën per portie wordt aangeduid. Als het voorstel gerealiseerd wordt, zou dat volgens psychiater Adrienne Key alleen maar negatieve gevolgen hebben  voor mensen met drunkorexia.  “Mensen die nog niet gegeten hebben zullen zeggen: ‘ik spaar die calorieën voor een paar glazen wijn', omdat ze dan weten hoeveel calorieën er in een bepaalde fles alcohol zitten. Het is een foute en ongezonde manier om de controle over je eetpatroon te verkrijgen.”

Foto Pixabay