Verpleegster uit iconische naoorlogse foto is overleden

De verpleegster die gekust wordt door een matroos op de iconische foto 'V-J Day in Times Square' van Alfred Eisenstaedt is gestorven. Greta Zimmer Friedman is 92 jaar geworden en overleed aan natuurlijke oorzaken in het ziekenhuis.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Toen Japan zich overgaf op 14 augustus 1945, was de Tweede Wereldoorlog de facto afgelopen. In New York barstte toen een groot feest los op Times Square. Fotograaf Alfred Eisenstaedt legde de vreugde van het moment vast met een iconisch beeld van een matroos die een verpleegster vastpakt en haar en kust.

De identiteit van het kussende paar was lange tijd onzeker en meerdere mensen beweerden het onderwerp van de foto te zijn. In de jaren 80 werd vastgesteld dat de verpleegster Greta Zimmer Friedman was. De Oostenrijkse vrouw was gevlucht naar de Verenigde Staten voordat de oorlog er uitbrak. Op het moment dat Eisenstaedt 'V-J Day in Times Square' trok, was ze 21 jaar en tandartsassistente.

De matroos bleek later George Mendonsa te zijn. Het paar had elkaar nog nooit ontmoet, maar in het feestgedruis besloot Mendonsa de jonge vrouw te zoenen. De zeeman gaf later toe dat hij toen op date was met zijn toekomstige vrouw. "Het was niet echt een kus. Het was gewoon iemand die aan het vieren was, absoluut geen romantisch moment", getuigde Friedman in 2005.

Friedman zal naast haar man begraven worden in het Arlington National Cemetery, een militair kerkhof in de staat Virginia waar ook enkele presidenten en tal van verdienstelijke burgers ter aarde besteld zijn.

Foto AFP / G. Bouys