Verwacht je deze zomer aan buitengewoon veel muggen en wespen

Wie dacht dat ons nationaal lijden zo langzaam op z'n einde liep, think again! Na de zachte winter en het mooie weer van de afgelopen weken, zullen we deze zomer waarschijnlijk heel wat insecten tegenkomen. Daarvoor waarschuwt entomoloog Wouter Dekoninck.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

"We hebben een zachte winter gehad en heel veel volwassen insecten hebben die dan ook overleefd. We kunnen ons dus verwachten aan een zomer met een grote aanwezigheid van bepaalde insectensoorten zoals steekmuggen en in iets mindere mate ook vliegen. Na een periode met hogere temperaturen, hebben de regenbuien van de voorbije week het nodige water geleverd, waardoor veel insecten zich verder kunnen ontwikkelen. Zeker in combinatie met de aanwezigheid van voldoende voedselbronnen: groeiende planten, organisch afval en beschikbare prooien", aldus Dekoninck, die werkt voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Weinig populaire dieren

Uit een bevraging van specialist in insectenbestrijding Vapona bij duizend Belgen blijkt dat de mug (67 pct) en de wesp (64 pct) ervaren worden als meest irritante beestjes. Ook de vlieg (35 pct) en de teek (31 pct) behoren tot de minst populaire beestjes.

"Ik verwacht dat we in de loop van de komende weken de steekmuggen in grote getale gaan zien opduiken", zegt Dekoninck. "Een gelijkaardig scenario geldt voor de wesp. Door de huidige, gunstige weersomstandigheden wordt de ontwikkelingscyclus van de steekmug ingekort, waardoor we een opmars van de mug kunnen verwachten in de komende weken. Indien we afstevenen op een warme zomer zullen er ook heel wat wespen voorkomen."