VIDEO. Honderden walrussen vallen hun dood tegemoet door klimaatopwarming

Een scène uit de nieuwe Netflix-serie 'Our Planet' heeft voor heel wat opschudding gezorgd. In een aflevering zie je hoe tientallen walrussen te pletter storten vanop hoge kliffen. De oorzaak is de opwarming van de aarde.
door
Karsten
Leestijd 2 min.

Door de opwarming van de aarde is al een groot deel van de natuurlijke habitat van de walrussen verloren gegaan. De dieren kunnen niet langer op het ijs in de Beringstraat  vertoeven, waardoor ze steeds vaker genoodzaakt zijn om aan land te gaan.

Maar dat kan verkeerd aflopen. In de tweede aflevering van 'Our Planet', een serie in het genre natuurdocumentaire met David Attenborough zie je hoe een enorme groep walrussen die op elkaar zitten geperst op een klein stukje grond. Daarom zoeken veel walrussen minder drukke plekken om te rusten.

In het bewuste fragment zie je hoe verschillende walrussen de top van de hoge kliffen bereiken, om daarna naar beneden te vallen. Aan de voet van de rotsen liggen tientallen levensloze lichamen van walrussen, die de val niet overleefden.

Nietsvermoedend

Ze klimmen grote kliffen op zonder te beseffen hoe hoog ze zich bevinden. Dat komt omdat walrussen zeer slechtziend zijn op land. "Het gezichtsvermogen van een walrus uit het water is slecht", vertelt Attenborough. De nietsvermoedende walrussen zijn bovendien geen beste klimmers. "Wanneer ze honger krijgen moeten ze terugkeren naar de zee. In hun wanhoop omdat te doen, vallen honderden van hoogten die ze nooit hadden moeten opklimmen." aldus de iconische natuurliefhebber.

Opgelet: schokkende beelden.