VIDEO. 'Instagramkoning' onder vuur na voederen van beer op houseparty

Dan Bilzerian, ook wel bekend als de 'Instagramkoning', heeft voor controverse gezorgd met een video waarin hij een beer voedert op een houseparty. PETA keurt de video formeel af. "Beren horen thuis in de natuur, niet in gevangenschap", aldus de dierenrechtenorganisatie.
door
maren.vanhouche
Leestijd 2 min.

'Instagramkoning' Dan Bilzerian postte een video op zijn Instagrampagina waarop te zien is hoe hij een Kodiakbeer te eten geeft. Kodiakberen zijn de grootste soort binnen de familie van de bruine beren. Een mannetje kan tot meer dan 600 kg wegen en bijna 3 meter lang meten als hij zich recht. De video werd meer dan 15 miljoen keer bekeken op Bilzerians Instagramaccount. Meer dan 26 miljoen mensen volgen hem op Instagram.

PETA uit kritiek

Dierenrechtenorganisatie PETA is niet opgezet met het filmpje. Volgens de organisatie hadden noch Bilzerian noch de eigenaar van de beer toestemming om het dier naar het feestje te brengen als attractie. Ook liepen de omstaanders gevaar omdat ze te dicht bij het gebeuren stonden. De organisatie verwacht dat er gerechtelijke stappen worden ondernomen tegen Bilzerian en de eigenaar van de beer.

Bilzerian verdedigt zijn acties

Bilzerian reageert in het Amerikaanse magazine People. "Elke dag doden mensen duizenden dieren als ontspanning. Honden worden mishandeld en zeehonden doodgeknuppeld. PETA wil enkel meesurfen op de hype door te focussen op mijn video." Verder verklaart de Instagrammer dat hij een grote dierenvriend is en dat de beer in kwestie goed werd behandeld tijdens het feestje.