Vier tips om online groener te shoppen

We winkelen veel online en sturen geregeld pakketjes terug wanneer ze ons niet bevallen. Super handig, toch? Maar ook héél slecht voor het milieu, zo blijkt. Daarom geven wij je alvast vier tips om online groener te shoppen. 
door
tanne.somers
Leestijd 2 min.

Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 47% van de online shoppers regelmatig alle stuks retourneert. Het is dan ook gemakkelijk om dat leuke rokje in verschillende kleuren en maten te bestellen en maar één item te houden. Maar al die teruggestuurde pakketjes blijken heel milieuvervuilend te zijn.

"De impact mag niet worden onderschat", zegt Chloé Mikolajczak, coördinator van Fashion Revolution (een organisatie die een campagne start om mensen bewuster te maken van hun online koopgedrag) aan HLN. "De chauffeur haalt je pakje weer op, waardoor het aantal kilometers verdubbeld wordt. Op globale schaal heeft dit een grote invloed op het milieu en verkeer." Dankzij volgende tips shop jij lekker verder én ben je vriendelijk voor het milieu.

1. Koop minder

Probeer minder kledingstukken van je verlanglijstje naar je winkelmand te verplaatsen. Als je niet zo vaak nieuwe kledij aanschaft, draag je je andere stukken langer. Zo wordt de ecologische voetafdruk 20 à 30% kleiner. Probeer je dus in te houden (ja, ook wanneer er nog maar eens aantrekkelijke koopjes in de aanbieding zijn) en wees creatief met de items die in je kleerkast hangen.

2. Groepeer

Denk goed na en laat webshops niet om de haverklap nieuwe pakketjes opsturen. Wacht een tijdje, verzamel alle items die je zoekt en groepeer deze in één bestelling. Zo moet je misschien iets langer wachten, maar het is veel minder belastend voor het milieu.

3. Check de maat

Bestel de items niet in verschillende maten, maar lees de reviews van andere shoppers en check de maattabel om jouw perfecte size uit te kiezen. Bovendien kan je langsgaan in een winkel om gelijkaardige kleding te passen, waardoor je op voorhand kan beslissen of een soortgelijk stuk je mooi staat.

4. Retourneer zo weinig mogelijk 

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar probeer hier echt rekening mee te houden. Staat die broek jou echt niet of vind je dat kleedje bij nader inzien toch niet zo flatterend? Denk dan even na of je het niet kan doorverkopen of iemand kan verrassen met een onverwachts cadeautje. Retourneer alleen wanneer het echt niet anders kan.