VIER zal foto's van Slimste Mens-kandidaten niet langer verspreiden

Tv-zender VIER ligt onder vuur omdat er plagiaat gepleegd zou zijn bij de voorstelling van de kandidaten van "De Slimste Mens ter Wereld".  VIER heeft nu laten weten dat het de foto's niet langer zal verspreiden
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Verschillende internetgebruikers wezen erop dat de afbeeldingen in science fiction-stijl die van de kandidaten gemaakt zijn wel heel goed lijken op al bestaande werken."Deze Belgische tv-zender, met een show die 1,5 miljoen kijkers heeft, stal concepten van goed 30 artiesten, en voerde wat slechte photoshops uit om hun show te promoten", schrijft Jens Claessens, zelf senior concept artist bij een game-ontwikkelaar, op Facebook.

Rode sjaal

Claessens geeft zelf zes voorbeelden van afbeeldingen die volgens hem gekopieerd werden door VIER. Zo werd Jinnih Beels in zo goed als hetzelfde pakje gestoken als in het ontwerp van een artiest. Alleen werd in haar geval de sjaal rood gekleurd en werd op de kniëen iets toegevoegd. Hetzelfde verhaal bij de afbeelding van Tourist LeMC. Zijn pak is identiek aan dat van een al bestaand werk, tot enkele krassen en een afgesleten logo op de borst toe. In een van de commentaren op de Facebook-post worden verschillende van de artiesten opgesomd wiens werk gebruikt werd. Volgens Claessens is er ook werk bij dat toebehoort aan Disney.

Parodie

De beslissing om de beelden niet langer te gebruiken werd donderdagnamiddag genomen «omdat VIER belang hecht aan de mening van grafische artiesten», meldt woordvoerder Kristof Demasure. De zender blijft er wel bij dat het parodie is. «Het gaat om de jaarlijkse parodie waarmee de Slimste Mens aangekondigd wordt», aldus Demasure.

News

meer News

Spotlight

Vijf geheimen om er elke dag fris uit te zien

Zie je er 's ochtends uit alsof je door een tornado bent getroffen? Of merk je halverwege de dag dat je erbij loopt als een lijkbleke slak? No worries, het geheim van een frisse uitstraling zit ‘m vaak in kleine gewoontes – zoals deze vijf beautyroutines.

meer Spotlight