Vijf culturele activiteiten voor een coronaproof weekend

Wil je dit weekend wat cultuur opsnuiven, maar begeef je je liever niet in de massa? Dan kan je veilig achter je computer de digitale Gentse Feesten volgen of de groene plekjes van Mechelen ontdekken.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Zomer in O.

nog t.e.m. 16/8

Met Zomer in O. zorgt Oostende voor een coronaproof zomerprogramma. Een hele reeks artiesten strijkt neer op verschillende plekken in de stad, van Mu.ZEE tot de binnentuinen van het conservatorium. Ze brengen theater, muziek, dans, familiepret en literatuur mee: telkens voor een klein publiek en conform alle veiligheidsmaatregelen. Dit weekend is er een gesprek over kunst en samenleving met Alain Platel, leest de leesclub Hannah Arendt, zorgt Reena Riot voor muziek en kan je kijken naar de wondermooie dansvoorstelling Both, Two van Vera Tussing en Esse Vanderbruggen.

Foto Both, Two

Op MAANpad door Mechelen

nog t.e.m. 29/8

Heel wat ramen in Mechelen zijn deze zomer versierd met speelse raamtekeningen, geïnspireerd op de familievoorstellingen van Beeldsmederij DE MAAN. Tijdens een dwaaltocht - te voet of met de fiets - van 4,5 km ontmoet je de fascinerende personages, van MAANraam tot MAANraam en ontdek je de groene binnentuintjes en verdoken plekjes van de stad. Wil je thuis ook zo'n prachtig raam? Dan kan je zelf aan de slag met de DIY-kit op maat van kinderen.

Foto demaan.be

uitZOMERlijk

nog t.e.m. 30/8

De binnentuin van het Gezellehuis en het openluchttheater van House of Time in Brugge zijn het decor voor een reeks voorstellingen, openluchtfilms, concerten en circusvoorstellingen, tijdens uitZOMERlijk. Een kaartje kost telkens drie euro en de opbrengsten gaan naar steunfondsen voor de cultuursector, die zwaar getroffen werd door de coronacrisis. Onder andere op het programma voor dit weekend: de intieme muziek van Bert Dockx, de jazz van Harald Austbø, de ongewone klassieke muziek van ART'uur en de circuskunsten van Cirque Plus.

Harald Austbø - Foto L. Deleu

Morgen was het beter

nog t.e.m. 23/8

Het BELvue museum in Brussel, dat over de geschiedenis van België vertelt, liet in zijn nieuwste tentoonstelling een dertigtal burgercuratoren aan het woord, gewone Belgen van verschillende leeftijden en achtergronden. Ze dachten samen na over het Belgische erfgoed van gisteren, vandaag en morgen. Wat laten we achter voor de volgende generaties? De expo toont enkele mogelijke antwoorden, ideeën over het geld en de religies van de toekomst en kunst van onder andere Luc Deleu en Panamarenko. Met een museumpas kan je het BELvue gratis bezoeken.

Gentse Feesten

 In normale omstandigheden bereikten de Gentse Feesten dit weekend een laatste hoogtepunt. Helaas moeten we het dit jaar met een digitale editie stellen: de meeste grote organisatoren zorgen gelukkig voor een digitaal alternatief. De video's en sommige livestreams blijven nog de hele zomer online. Er zijn zelfs een paar kleinschalige échte activiteiten: pik een familievoorstelling mee in Theater Tinnenpot, volg de gids voor een stadswandeling of ga zelf op pad voor de videowandeling Divers: samen: scan onderweg de QR-codes en bekijk stukjes van de voorstelling Alleen van Joren de Cooman.

Foto De stroppendragers en Keizer Karel