Vijf culturele tips om je hoofd koel te houden

door
Janne
Leestijd 1 min.

Het is heet, heter, heetst. Om de hittegolf even te vergeten kan je dit weekend naar de koelte van een museum trekken of 's avonds genieten van een jazzconcert in een groen park. Vijf culturele tips om je zoet te houden!

Kunst op de Kaart

nog t.e.m. 14/9

Klara en Vlaanderen Vakantieland nemen je deze zomer op de fiets mee langs bijzondere architectuur en kunst in openlucht. Kunst op de Kaart laat je kiezen uit vijf routes: een per provincie, en allemaal tussen de 40 en 71 km lang. Spring op je fiets en ontdek de overblijfselen van de Triënnale in Brugge, de glooiende (en verrassend artistieke) Vlaamse Ardennen, de landschappen van Bruegel in Dilbeek, de moderne gebouwen van Hasselt of hedendaagse kunst in de Rupelstreek.

Hasselt - Foto F. Dujardin

James Ensorhuis

In Oostende heropende onlangs het James Ensorhuis, na een grondige renovatie. Het museum bevindt zich in het oorspronkelijke huis van de kunstenaar, met een interactief belevingscentrum in het aanpalende pand. Elke belevingsruimte behandelt een ander thema: wek een kunstwerk tot leven of ontdek hoe Oostende eruit zag tijdens de belle époque. Tot eind september kan je in het museum nog de tijdelijke tentoonstelling Ensor en Oostende meepikken, of met een app de interactieve Ensorwandeling maken langs de favoriete plekken van de kunstenaar.

Foto Visit Oostende

Citadelic

7/8 - 8/8

Citadelic verwelkomt je vandaag en morgen in het Gentse Astridpark voor enkele bijzondere jazzconcerten, en natuurlijk helemaal coronaproof. Op het programma staan muzikanten die zich met hun eigenzinnige muziek in de periferie van de gebruikelijke jazz bevinden: met onder andere de Gentse stadsmuzikant Fulco, de meesterpianist Seppe Gebruers en de vrouwelijke muzikanten van lauroshilau, telkens voor een intiem publiek. De concerten zijn gratis, maar je moet je plekje wel reserveren.

Foto Citadelic

Texture

Texture is het museum van de Leie en het Vlas. Je leert er alles over de linnen- en vlasnijverheid in de streek, en hoe het linnen uit Kortrijk eeuwen geleden al de wereld veroverde als gegeerd luxeproduct. Nieuwsgierig? Laat je dan op sleeptouw nemen door een van de ambassadeurs van het museum: in één uur tijd tonen ze jou en rest van je bubbel de essentie van het museum en de Kortrijkse vlasgeschiedenis. Met een museumpas kan je Texture bovendien gratis bezoeken.

Foto Texture - De Smet

Droomprinses in Dromenland

nog t.e.m. 30/8

Droomprinses in dromenland, een voorstelling van De Proefkonijnen, is een interactief theaterparcours voor het hele gezin. In kleine groepjes wandel je langs een parcours naar verschillende locaties in openlucht: je stapt binnen in de droom van de Droomprinses, waar je de gekste figuren ontmoet, rondwandelt in een bijzondere wereld en alles doet wat overdag eigenlijk niet mag. En wie weet ontmoet je de Droomprinses zelf, en kan je haar helpen te ontwaken…

Foto De Proefkonijnen