Vijf culturele tips voor een vurig weekend

Heb je de culturele activiteiten ook zo gemist? De musea hebben inmiddels hun deuren weer geopend, en binnenkort is het de beurt aan de theaterzalen, maar naar een festival of concert gaan, zit er nog niet in. Daarom stellen cultuurhuizen ook online alternatieven voor. Met deze vijf tips zal je je dit weekend alvast niet vervelen!
door
Janne
Leestijd 1 min.

BOZAR

nog t.e.m. 21/7

De concertzalen van BOZAR blijven alvast dicht tot september, maar in de tussentijd kan je wel in het Paleis voor Schone Kunsten voor vier tentoonstellingen, die verlengd zijn tot 21 juli. Je hebt dus nog even de tijd om de grote retrospectieve rond Keith Haring mee te pikken, of een bezoekje te brengen aan een van de andere expo's. Zoals 'MONDO CANE', een ruimte vol geautomatiseerde poppen van Jos de Gruyter & Harald Thys. Verder zijn er nog 'Ah, quelle aventure', met werk van de Belgische kunstenaar Jacqueline Mesmaeker, en 'The World as a Pavilion', rond het oeuvre van de Kroatische architect Vjenceslav Richter.

Peggy & J.M. (c) Jacqueline Mesmaeker

Zomerzoektocht

nog t.e.m. 27/9

De jaarlijkse zomerzoektocht van Davidsfonds gaat dit jaar voor het eerst door in de hoofdstad Brussel. Je maakt je keuze uit vier verschillende routes, die allemaal vertrekken aan het Centraal station: kort of lang, ontspannend of met uitdagende doordenkers. De twee kortere zoektochten zijn ook prima te doen met kinderen. Allemaal brengen ze je langs hoogtepunten en verborgen hoekjes van Brussel, en onderweg krijg je een reeks raadsels en quizvragen voorgeschoteld. Wie achteraf de juiste antwoorden instuurt, maakt bovendien kans op een leuke prijs.

Foto Unsplash

Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool.

nog t.e.m. 8/11

In de Venetiaanse gaanderijen van Oostende bewonder je het werk van Permeke, een van de belangrijkste schilders van het Vlaams-Expressionisme. Hij groeide op in Oostende en liet zich vaak inspireren door de stad voor schilderijen met zeelieden, vissers met hun vrouwen en de marines. Niet de gebruikelijke mondaine weergave van de Koningin der badsteden dus, wel een ruwere blik op het vissersleven. De tentoonstelling neemt je mee door het leven van Permeke, van zijn eerste stappen in de kunstwereld tot zijn glorietijd in de jaren 20, en toont zijn bijzondere band met Oostende.

Foto N. Decombel

Lights on Van Eyck

nog t.e.m. 24/6/2021

In de Gentse Sint-Niklaaskerk wordt het Van Eyck-jaar gevierd met een bijzonder eerbetoon aan de Vlaamse meester, in de vorm van een multimediaal lichtspektakel. Een digitale en muzikale herinterpretatie van het Lam Gods sleept je een half uur lang mee met projecties en lichtkunst die bewegen op alle muren en gewelven van de kerk, helemaal tot in de nok van het dak. Het oeuvre van van Eyck hult de volledige kerk in schoonheid: je ervaart zijn gebruik van kleur en licht met evenveel verwondering als de middeleeuwse mens, die eeuwen geleden al naar zijn schilderijen keek.

Foto D. Matthys

Zomerresidenties in De Botanique

nog t.e.m. 21/9

De Botanique gooit zijn deuren deze zomer open: nog even niet voor het grote publiek, wel voor 17 lokale bands en artiesten die zich in de muziektempel alvast voorbereiden op een najaar vol concerten, tijdens een zomerresidentie. Ze krijgen drie dagen lang ondersteuning en toegang tot de zalen van de Botanique, waarna ze alvast een voorproefje van het resultaat geven met een concert via livestream. Vanavond aan de beurt: de Belgisch-Tunesische singer-songwriter Jahwar. Toch liever zelf een bezoekje brengen aan het gebouw? De expo 'Documenti', met werk van Sébastien Bonin, is intussen weer te bezoeken.

Foto Jahwar Basti