Vijf cultuurtips om het regenachtige weekend door te komen

Heb je nog geen plannen tijdens dit druilerige weekend? Geen nood, in deze musea, voorstellingen en concerten zal je je niet vervelen.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Comeback

nog t.e.m. 4/10

De Brusselse musea slaan de handen in elkaar om je weer met open armen te verwelkomen, en ze nodigen meteen ook heel wat kunstenaars en artiesten uit. In de meer dan veertig musea van de hoofdstad kan je dit weekend niet alleen terecht voor prikkelende tentoonstellingen, maar ook voor concerten, performances, workshops en ander leuks. Klei mee aan een kunstwerk in het Erasmushuis, degusteer een Brussels biertje in het Coudenbergpaleis, pik een jazzconcert  mee in het Magritte Museum of bouw een auto van Lego in Autoworld.

Het eind van het begin van het einde

nog t.e.m. 11/10

Het eind van het begin van het einde (voor iedereen vanaf acht jaar) begint waar de meeste voorstellingen eindigen: met de acteurs naar huis en alle spullen in de vrachtwagen geladen, klaar om te vertrekken naar het volgende theater. Maar wat als de theaters intussen verdwenen zijn, en alle boeken en films vergeten? In een levend decor mag het publiek mee op zoek naar het allerlaatste verhaal. De voorstelling gaat dit weekend in première in hetpaleis in Antwerpen, en daarna op tournee.

Foto hetpaleis

Come on Feet

3/10

Footwork is een subgenre van Electronic Dance Music, ontstaan in de straatcultuur van Chicago: de naam verklapt al dat alles draait om razendsnel voetenwerk, in battles en op snelle ritmes. In Come on Feet zoeken vijf dansers al improviserend naar de ontmoeting tussen de urban clubcultuur waar footwork begon en moderne dans, met live clubmuziek van Bert en Stijn Cools. De wereldpremière dit weekend in het Leietheater in Deinze is hopeloos uitverkocht, maar je kan de dansvoorstelling dit najaar nog op heel wat plekken meepikken.

Les Nuits Botanique

nog t.e.m. 17/10

Na maanden van oorverdovende stilte zwaaien de deuren van de Brusselse Botanique weer open, en hoe: het uitgestelde festival Les Nuits Botanique haalt nog twee weken lang jong talent naar het podium van de concertzaal. Meer dan veertig artiesten treden op in de prachtige orangerie of in de idyllische tuin van de Botanique - vooral Belgische bands, maar ook een aantal buitenlandse artiesten. Onder andere op de affiche van dit weekend: de indiepop van de Brusselse band Robbing Millions (foto), de powerrock van The K. en het strijkkwartet van River into the Lake.

Foto Robbing Millions

Z33

4/10 - 3/1

Het Hasseltse Z33 vult het najaar met niet één, maar twee nieuwe tentoonstellingen. In Cure (the work) herdenkt Sam Lewitt de sluiting van Ford Genk in 2014 met een nieuwe productielijn, gebouwd met stukken van de gesloopte fabriek. Palms, Palms, Palms is dan weer de eerste overzichtstentoonstelling van de Londense kunstenaars Revital Cohen & Tuur Van Balen: met onder andere een installatie van beademingstoestellen en een ingenieuze choreografie met Chinese fabrieksarbeiders. Je kan beide expo's gratis bezoeken met je museumpas.

Foto Sam Lewitt