Vijf goede voornemens voor een succesvolle relatie

Het nieuwe jaar nadert. En naast een slopende kater, brengt 2019 ook goede voornemens met zich mee. Koppels nemen zich vaak voor om het vanaf januari anders aan te pakken. En volgens experts zijn dit de vijf belangrijkste voornemens voor een succesvolle relatie. 
door
tanne.somers
Leestijd 2 min.

Vragen stellen

"Als je al een tijdje samen bent, denk je vaak dat je alles al weet over je partner", vertelt relatietherapeute Holly Richmond aan het magazine Health. "Niets is minder waar. Misschien komt je lief wel verrassend uit de hoek? Ga er daarom niet langer vanuit dat er niks meer te ontdekken valt, maar stel vragen. Zo leren jullie elkaar nog beter kennen."

Eerlijk ruzie maken

Een relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. "Ruzie maken kan je niet vermijden", gaat Richmond verder. "Maar probeer te stoppen met elkaar te beschuldigen of oude koeien uit de gracht te halen. Praat over je gevoelens op een rustige manier en in de ik-vorm. Zeg bijvoorbeeld niet 'Jij maakt nooit tijd voor mij', maar 'Ik heb het gevoel dat je geen tijd meer maakt voor mij'. Zo discussieer je op een constructieve manier."

Je seksleven een boost geven

"Experimenteer in de slaapkamer", raadt seksuologe Lawrence Siegel aan. "Durf voor te stellen om nieuwe dingen uit te proberen. Dat betekent niet dat je ontevreden bent over je seksleven, maar dat je je comfortabel voelt bij je partner en samen nieuwe ervaringen wil opdoen."

Dankbaar zijn

Beschouw je relatie niet als vanzelfsprekend en geef elkaar complimentjes. "Vertel 's ochtends bijvoorbeeld waarom je het zo leuk vindt om naast je lief wakker te worden", verduidelijkt Siegel. "Dat is fijn om te horen en zal jullie band versterken."

Speciale dates plannen

Netflixen in de zetel is gezellig, maar plan regelmatig een bijzonder avondje uit. "Het maakt niet zoveel uit wat jullie doen. Zolang het maar niet alledaags is", zegt Siegel. "Zet het in jullie agenda, zodat jullie ernaar kunnen uitkijken. Een geslaagde date verzekerd."