Vijf onverwachte voordelen van kussen

Vandaag is het International Kissing Day, de hoogste tijd om je vriend, vriendin of een toevallige passant op de trein wat dichter tegen je aan te trekken. Nog niet overtuigd? Als we de wetenschap mogen geloven, is tongworstelen niet alleen leuk, maar ook best gezond.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

1. Je krijgt er een strakke huid van

In plaats van voortdurend antirimpelcrème te smeren, kan je beter je lief een pakkerd geven. Tijdens een French Kiss gebruik je maar liefst 34 spieren, beweren onderzoekers van de University College in Londen.

2. Het is goed voor je tanden

Een té natte zoen is een enorme afknapper, maar iedereen produceert speeksel tijdens het kussen. Ook al lijkt dat onsmakelijk, het is wél goed voor je tanden. Het helpt schadelijke bacteriën te verwijderen van je tanden en tandplak te vermijden.

3. Je krijgt er minder stress van

Bij het zoenen schiet niet alleen de speekselproductie in gang, er komen ook meer endorfine en dopamine vrij. Die stofjes zorgen voor een gelukkig gevoel. Volgens neurowetenschappers van de Amerikaanse Lafayette University neemt ook de hoeveelheid cortisol, dat ook het stresshormoon wordt genoemd, af.

4. Je verbrandt er calorieën mee

Wist je dat je met kussen meer calorieën per minuut verbrand dan met wandelen? Tijdens wat passioneel gelebber verbrand je zo'n zes calorieën per minuut, bij wandelen zijn dat er amper vier.

5. Het helpt tegen allergie

Als je last hebt van allergieën, kan je baat hebben bij een uitgebreide zoensessie. Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat hooikoortspatiënten na een tong draaien minder histamine produceren. Dit stofje veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen. Als je dertig minuten volhoudt, verminderen ook de vervelende reacties op huisstofmijt.