Vijf smartphones om naar uit te kijken

door
Roald
Leestijd 2 min.

Deze week vond het Mobile World Congress plaats in Barcelona. Alle grote bedrijven waren aanwezig om hun nieuwste technologische hoogstandjes te presenteren. Elk bedrijf beweert dat het de beste smartphone op de markt zal brengen de komende tijd. Zodat u het bos nog door de bomen kunt zien, bieden wij u een overzicht aan van de vijf meest belovende smartphones.

Samsung Galaxy S5

Samsung toonde vol trots haar paradepaardje. De nieuwe Samsung Galaxy S5 beschikt over alles wat een gewoon smartphonegebruiker wil hebben. De S5 heeft een betere camera, een helderder scherm, een snellere processor en een degelijker design. Het opvallende aan het design is dat de smartphone stofdicht en waterdicht is. U kan dus met een gerust hart uw S5 in het toilet laten vallen, want de smartphone kan tot 1 meter diep en voor een half uur perfect onder water overleven.

De software is niet veel veranderd. Er is een vingerafdrukscanner bijgekomen die als extra beveiliging dient. Dat was een verrassing want er werd niet verwacht dat Samsung die technologie al onder de knie had en dat blijkt ook het geval te zijn. Bij Apple hoeft u de smartphone niet eerst wakker te schudden door te drukken op het scherm of een knopje in te drukken. U kan gewoon uw vinger op het scherm plaatsen en uw vingerafdruk doet de rest. Samsung vraagt wel dat u eerst het scherm activeert. Dat is het enige verschil, want de herkenning en precisie is perfect.

Vingerafdrukscanner en waterdichtheid is allemaal wel leuk, maar het gaat toch vooral om wat de opvolger van de S4 qua gadgets extra te bieden heeft. Samsung geeft u een 16 megapixel camera die haarscherp filmt en fotografeert. Daarnaast is er Fitness Tech. Deze technologie laat u toe om uw gezondheid te meten. Er is een hartslagmeter ingebouwd en een manier om te zien hoeveel calorieën u verbrand heeft tijdens het sporten. Het enige nadeel van dit systeem is dat het een enorme toewijding vraagt. Fitness Tech gebruikt u niet occassioneel, maar liefst elke dag, anders mist u het effect van al die data op lange termijn.

De prijs van de Samsung Galaxy S5 is nog niet exact geweten, maar er wordt verwacht dat het rond €500 zal zijn.

Score: 4,5/5

Sony Xperia Z2

In maart zal Sony haar nieuwe Sony Xperia Z2 op de markt brengen. Het is een Android-phone met een 5,2 inch touch screen. Verder biedt Sony u een 20,7 megapixel camera aan die ervoor zal zorgen dat al uw foto's en filmpjes haarscherp zullen zijn. Sony heeft twee opvallende zaken verbeterd of toegevoegd aan haar smartphone. Laten we beginnen met het scherm want uiteindelijk is dat één van de belangrijkste elementen aangezien u er uren naar zal moeten staren. Het 5,2 inch IPS LED scherm levert uitstekende prestaties. Het is veruit het helderste en scherpste scherm van allemaal. U zal ook zeker een wezenlijk verschil merken met de voorganger.

Links: Xperia Z1 Rechts: Xperia Z2

Naast het prachtige scherm heeft Sony nog één troef. Het biedt u de mogelijkheid om lawaai te filteren wanneer u telefoneert. 'Train' en 'Office' zullen al het achtergrondgeluid filteren zodat u uw gesprekspartner beter kan verstaan. Alleen is Sony hierdoor de mogelijkheid vergeten om oortjes of een hoofdtelefoon te kunnen aansluiten waardoor muziek luisteren praktisch onmogelijk wordt.

Sony biedt meer van hetzelfde en mocht de Xperia Z1 nooit zijn gelanceerd dan waren we allemaal aan het applaudiseren voor deze smartphone. Maar Xperia Z1 bestaat wel en kwam zelfs niet zo lang geleden uit dus mensen die deze smartphone hebben, zullen Z2 niet nodig vinden en wij werden niet helemaal overtuigd door Sony. De prijs is nog niet exact geweten. Volgens de geruchten zou het rond de €650 moeten zijn. Mocht he dat worden, dan kan voor dat geld beter vinden op de markt.

Score: 3,5/5

Nokia X

Nokia X+ is de budgetphone bij uitstek. Met een prijskaartje van amper €89 (zonder BTW) is deze smartphone zeker het overwegen waard. Het design is niet geweldig, maar Nokia was daar ook niet echt mee bezig. Ze wilden vooral een ander design hebben dan de grote merken en dat is ze zeker gelukt. Nokia X heeft een 4 inch touch screen en een vernieuwende maar gebruiksvriendelijke besturing. U zal zeker moeten wennen, maar als u eenmaal door heeft u door de menu's moet scrollen, dan voelt deze smartphone veel handiger en sneller aan dan anderen. Nokia ging voor een andere gebruikservaring en daar zijn ze zeer goed in geslaagd. Het enige probleem van Nokia X is de opslagcapaciteit. 4GB opslagruimte is tegenwoordig veel te weinig.

Vergeleken met de grote merken kan de score nooit erg hoog zijn, want er is gewoon minder. De prijs is evenwel zo laag dat dat ook logisch is. Een perfecte, budgetvriendelijke smartphone voor zij die de overstap naar de smartphone nog niet gemaakt hebben.

Score: 3/5

Blackberry Q20 en Z3

Het Canadese bedrijf zat de afgelopen tijd in de hoek waar de klappen vielen, maar tracht zich te redden met Blackberry Z3. De Z3 zal een 5 inch touch screen hebben en ook volledig touch screen zijn. Daardoor gooit Blackberry haar typische design overboord en probeert het te concurreren met Samsung, Apple en Sony. Zij die hielden van de typische look moeten niet treuren, Blackberry brengt ook de klassieke Q20 uit in een vernieuwd jasje.

De Z3 zal beschikbaar zijn voor ongeveer €150 wat geen hoge prijs is, maar dat merk je ook. Blackberry besloot immers om de Z3 uit te brengen als een 3G-toestel terwijl men overal ter wereld bezig is met het 4G-netwerk. Later dit jaar zou de 4G-variant op de markt komen. Of er dan wel een reden is om dit toestel te kopen, valt natuurlijk zwaar te betwijfelen.

Score: 3/5

Blackphone

Wat ons betreft is Blackphone van Geeksphone de meest verrassende smartphone. Blackphone werd aangekondigd als het Fort Knox van de smartphones. In tegenstelling tot de andere merken die design, gadgets en gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel dragen, heeft Geeksphone zich gefocust op veiligheid. In een tijd waar de NSA, Google, Facebook, en vele andere bedrijven in onze privézaken neuzen, brengt Geeksphone een uiterst beveiligde smartphone op de markt.

Blackphone is een 4,7 inch Android phone met een 8 megapixel camera. Dat klinkt allemaal niet erg indrukwekkend, maar dat is ook niet waar het Geeksphone om te doen was. Onder het scherm heeft Silent Circle, software ontwerper, gesleuteld aan Android OS. Ze hebben het getransformeerd in een nieuw platform 'PrivatOS'. PrivatOS geeft ons meer inzicht in wat derden doen met onze privéinformatie. Daarbovenop komt er bij de Blackphone, SpiderOak. Dat is 5GB aan opslagruimte die volledig gecodeerd is en waar zelfs de NSA niet in zal kunnen neuzen. Ten slotte zorgt Blackphone er nog voor dat uw zoekopdrachten op internet eerst via een VPN client passeren waardoor Google of Bing geen beeld heeft van wie er nu haar zoekmachine gebruikt.

Silent Circle biedt de kopers van de Blackphone driemaal een éénjarige licentie aan Silent Circle Security Suite die u kan uitdelen aan uw vrienden waardoor u gecodeerd kan sms'en en bellen. Het nadeel is dat die licenties vervallen en er dan maandelijkse abonnementskosten zijn. Die bedragen ongeveer €10.

U kan de NSA schaakmat zetten vanaf €460.

Blackphone is een uniek concept die dankzij de media-aandacht aan de NSA en de problematiek rond online privacy wel eens hoge ogen kan gooien. Geeksphone biedt een volledig beveiligde smartphone aan die daarnaast over alles beschikt waar andere smartphones ook over beschikken. Dan rest als enige vraag hoe veilig die beveiliging werkelijk is.

Score: 4/5