Vijf tips om comfortabel met je huisdier te reizen

Niets heerlijker dan met het hele gezin op reis te gaan. En dan moet je favoriete viervoeter toch ook mee? Zo'n lange autorit is vaak niet niks, daarom zetten wij vijf tips op een rij hoe je zo'n trip overleeft.
door
eline.vandenbroucke
Leestijd 2 min.

Juiste inentingen

Als je je viervoeter naar het buitenland meeneemt, moet het diertje de juiste inentingen gehad hebben zoals bijvoorbeeld een spuit tegen rabiës. Neem daarom altijd het dierenpaspoort van je hond of kat mee om te bewijzen dat je dier helemaal in orde is, en doe dat ook als je naar de Ardennen trekt. Ook daar kan een boswachter controleren of je hond wel ingeënt is tegen hondsdolheid. Sommige honden moeten ook gemuilkorfd worden in bepaalde landen, dus dat voorzie je best ook.

Voldoende plek

Je hond of kat moet comfortabel kunnen zitten in de auto, zeker als je naar Spanje of Frankrijk trekt. Zorg voor een mand in de koffer voor je hond, of een bench voor je kat op de achterbank. Honden zitten over het algemeen graag op de achterbank volgens Libelle, terwijl katten zich daar vaak niet zo comfortabel voelen. Als je te weinig plek hebt of als je dier teveel stress krijgt door de reis, kan het beestje misschien best overgevlogen worden.

Plan je route

Als je onderweg een aantal keer stopt om te overnachten, is het van belang dat je hotel of Airbnb diervriendelijk is. Niet elke hoteleigenaar is tuk op beesten, dus daarom boek je best op voorhand je stops. Katten zijn op minder plekken welkom, (kleine) honden zijn vaak geen probleem. Neem zeker altijd een bench mee.

Laad je auto slim in

Niets vervelender dan een urgent call from nature zonder poepzakje! Zorg ervoor dat de poepzakjes, water en eten bovenaan liggen als je de boel inpakt. Vergeet ook de leiband van je hond niet, want die mag niet overal zomaar loslopen.

Stop genoeg

Net als voor de mens is lang stil zitten voor een dier niet zo leuk. Stop daarom genoeg met je auto. Zeker als het warm is, moet je vaak genoeg de auto verluchten en de wind door je wagen laten waaien. Neem je hond of kat mee voor een wandelingetje, daarna kunnen jullie allebei fris verder rijden.