Vijf tips om er een cultureel weekend van te maken

Nu de zomer volop bezig is, hebben we meer tijd om op ontdekking te gaan in eigen land. Op deze vijf plekken maak je er alvast een fantastisch en cultureel weekend van.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Gedichtenparcours

nog t.e.m. 30/9

De 40ste editie van Kunstenfestival Watou werd verplaatst naar 2021, maar toch ontdek je ook deze zomer een beetje kunst in het grensdorpje. Medecurator Peter Verhelst koos 14 gedichten uit zijn selectie voor het festival en gaf ze elk een specifiek plekje in en rond Watou. De dichtbundel Watou 2020, gedichten past in je hand en in je broekzak en leidt je langs een mooi parcours door Watou en Poperinge. De gedichten laten zich lezen tussen velden en boerderijen, en soms laten ze zich ook beluisteren, via de stem van bijvoorbeeld Brihang of Erwin Mortier.

Foto J. D'hondt

Take-away concerten

nog t.e.m. 29/8

In Kunstencentrum KAAP kan je deze zomer elke vrijdag en zaterdag terecht voor een intiem concert met jonge bands als PAARD. En Uma Chine op het podium. Dat er slechts 37 toeschouwers in de concertzaal mogen plaatsnemen kan de pret niet bederven: dankzij de zendmast bovenop het gebouw kan je alle concerten ook van buitenaf volgen met je eigen koptelefoon: je neemt de muziek mee tijdens een wandeling over de dijk of op het strand. Om het feest helemaal compleet te maken kan je ook een pakket met tapas bestellen, voor een avondje met je voeten in het zand en live muziek in je oren.

Foto Unsplash

Zomer in de Plantentuin

nog t.e.m. 31/8

In de Plantentuin van Meise valt tijdens de zomervakantie heel wat te beleven. Een kunstroute leidt je langs schilderijen, gedichten, installaties en landschapskunst in de tuin, en de hele zomer lang blijft de tuin open tot 21 uur voor wie wil genieten van de avonschemering tussen het groen. Kinderen leven zich intussen uit op het prikkelende blotevoetenpad of met een van de 50 Kistjes Groen, die hen uitdagen om bosdomino te spelen, hun oren te spitsen of op zoek te gaan naar een regenboog. Met een museumpas bezoek je Plantentuin Meise gratis.

Foto Plantentuin Meise

Vlaanderen feest, Brussel danst

11/7

Zaterdag is Vlaamse feestdag en ook Brussel viert naar jaarlijkse traditie mee met Vlaanderen Feest, Brussel Danst. Een stadsgids neemt je met de fiets of te voet mee op ontdekking door de hoofdstad en vertelt verhalen over vergeten vrouwen, statige gebouwen of ecologische initiatieven. De Leesstraat verandert intussen in een vrolijke kinderstraat met stadsacrobaten, een gigantische inkleurtekening, levensgrote meccano en héél veel ijsjes. Tegelijkertijd lanceert Brussel Plan B, een website vol alternatieve activiteiten in de hoofdstad om je zomer mee te vullen.

Foto Unsplash

Tussen Hemel en Aarde

Het Leuvense Museum M is al een tijdje weer te bezoeken, maar vandaag opent ook de gerestaureerde Sint-Pieterskerk weer zijn deuren voor bezoekers. Het laatste avondmaal van Dieric Bouts komt er tot leven via een bijzondere digitale beleving en er vallen nog heel wat andere kunstschatten te ontdekken - en dan zwijgen we nog over het gotische kerkgebouw zelf. In het museum - dat je gratis bezoekt met je museumpas - kan je vanaf vandaag ook drie nieuwe collectiepresentaties gaan bewonderen.

Triptiek met de Marteling van de Heilige Erasmus van Dieric Bouts (c) www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Dominique Provost