Vijf tips voor een weekend vol feest en cultuur

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Openingsfeest

Wat na de storm?

25/10

Z33 opent dit weekend twee nieuwe tentoonstellingen met een groot openingsfeest. Ook de gloednieuwe vleugel van het gebouw, waarvan het openingsfeest vorig jaar in het water viel, moet overigens nog gevierd worden. Je mag als allereerste (en helemaal gratis) op verkenning in de twee expo’s: in ‘In the Eye of the Storm’ verkennen Caraïbische kunstenaars de impact van letterlijke en figuurlijke stormen, ‘Grounds for Return’ is de eerste grote solotentoonstelling van architectuurwetenschapper en designer Mae-ling Lokko. En een feest is natuurlijk niets zonder muziek: na je bezoek ben je welkom in de Begijnhoftuin voor een afterparty met muziek van DJ-duo Luvs & Dan D.

Familiefestival

STORMOPKOMST

26/9

De Warande wordt zondag helemaal ingepalmd door allerlei rare beesten en geluiden, tijdens het kinderfestival STORMOPKOMST. In de rustige bibliotheek zit een zwerm robotspechten verstopt, terwijl de schouwburg last heeft van een muizenplaag - muizen die bovendien rode en groene laserstralen schieten. Je festivalpas geeft je een hele dag toegang tot kleine en grote ontdekkingen: bouw je eigen geluidsmachine, pimp een lasermuis, kom tot rust bij een bijzondere vogel of laat je helemaal gaan met een dansrobot. En natuurlijk mag je je ook installeren voor een programma vol wonderbaarlijke familievoorstellingen.

Feest

Moose Bar XXL

25/9

Een skivakantie zat er vorige winter niet in, en een gezellige après-ski al zeker niet. Om het goed te maken wordt het Sportpaleis zaterdag voor de derde keer omgetoverd tot een gezellig winterse blokhut. Met alles erop en eraan: skiliften, een bar van 150 meter lang, halve liters bier en uiteraard de beste après-skimuziek om zo luid mogelijk mee te kwelen. Op de line-up staan onder andere Get Ready, De Romeo’s, Sam Gooris en Dorothee Vegas & Like Maarten. Liggen je lederhosen al klaar?

Sport

WK Wielrennen

nog t.e.m. 26/9

WK-koorts dit weekend in Leuven, want de finishlijn van vijf wegritten van het WK wielrennen ligt in de stad. Op verschillende plaatsen langs het parcours en in enkele fandorpen kan je je sporthelden gaan aanmoedigen, maar ook de rest van Leuven staat dit weekend helemaal in het teken van de koers. Duik in de wielergeschiedenis in de KOERSbus van het KOERSmuseum, maak een ritje met de fiets van de toekomst in Museum M, luister naar de verhalen van vrouwen uit het wielrennen in de bibliotheek of meet je eigen gezondheid met die van de wielrenners bij de Velodroom.

Expo

Fotobiënnale

nog t.e.m. 24/10

Tijdens de allereerste Internationale Fotobiënnale wordt Oostende overspoeld door dertig van de beste fotografen uit België, Nederland en Frankrijk, met tentoonstellingen en interventies in de stad. Je kan hun werk gaan bewonderen in Mu.ZEE en Fort Napoleon (met onder andere een grote expo met werk van Marc Lagrange, en eentje rond belangrijke vrouwelijke fotografen), maar ook op andere plekken in de stad. Een parcours stuurt je naar de Anglicaanse kerk of een expo-boot, maar ook naar foto’s in het Leopoldpark, op de Zeedijk of het Westerstaketsel.