Virgin Galactic lanceert succesvolle ruimtevlucht (video)

Het ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic is erin geslaagd om het ruimtevliegtuig VSS Unity de ruimte in te brengen. Het is de eerste succesvolle ruimtevlucht van het bedrijf van zakenman Richard Brandson in twee jaar.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Het ruimtevaartschip VSS Unity vertrok zaterdag vanuit de Spaceport America basis in New Mexico (Verenigde Staten). Het schip had twee piloten aan boord en werd op 14 kilometer hoogte ontkoppeld van het moederschip. Daarna vloog ze op eigen kracht tot in de ruimte. Het ruimtevaartuig van Virgin Galactic maakte ten slotte een veilige landing in de ruimtehaven.

Ruimtetoerisme

Bij een eerdere testvlucht in december liep het mis: de motoren van de raket werkten niet en twee piloten moesten het ruimteschip opnieuw op aarde landen. De grootste tegenslag van het bedrijf vond echter plaats in 2014, toen crashte een testvlucht boven de staat Californië. Een piloot kwam daarbij om het leven.

Bij de volgende testvlucht zouden vier medewerkers van Virgin Galactic meegaan met de bestuurders. Zo wil het bedrijf voeling krijgen met de ervaring die ze toekomstige klanten aanbieden.

Ruimterace

Virgin Galactic wil het komende jaar ruimtetoerisme toegankelijk maken voor het publiek. Betalende passagiers kunnen voor 150.000 à 200.000 euro een ticket kopen, aldus de Amerikaanse zender CNN.

Branson is niet de enige tycoon met ambitieuze plannen voor ruimtetoerisme. Ook Elon Musk (CEO van Tesla) en Jeff Bezos (voormalig CEO van Amazon) koesteren zulke dromen.