Vlaamse erfgoedsector wint 'Gouden Woonwagen'

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse erfgoedsector heeft maandag de 'Gouden Woonwagen' gewonnen. Dat is een prijs die het Minderhedenforum tweejaarlijks uitreikt aan een persoon of een organisatie die zich op een positieve manier inzet voor woonwagenbewoners. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft de prijs uitgereikt op het woonwagenpark in Maasmechelen. De Vlaamse erfgoedsector heeft de prijs volgens het Minderhedenforum verdiend wegens zijn inzet om samen met de woonwagenbewoners op zoek te gaan naar hun achtergrond, geschiedenis en cultuur. Via het verzamelen van materieel erfgoed, zoals onder meer oude foto's, wil de Vlaamse erfgoedsector de cultuur van de woonwagenbewoners meer zichtbaar maken. "Dankzij de professionele ondersteuning van onder andere Faro, Leca, Tapisplein, Kadoc en verschillende andere erfgoedwerkingen wordt de woonwagencultuur met haar mooie geschiedenis, verhalen en gebruiken stilaan zichtbaar voor iedereen", zegt Landry Mawungu van het Minderhedenforum. "Er is al heel wat materiaal verzameld, dankzij de betrokkenheid van woonwagenbewoners die zelf vragende partij zijn."

Minister Gatz reikte de prijs maandag uit. "Door de foto's en ander erfgoed te verzamelen, zijn de woonwagenbewoners een stap dichter bij het verkrijgen van een eigen museum", aldus de minister. "Iets waar woonwagenbewoners al jaren van dromen, kan nu werkelijkheid worden."

De woonwagencultuur werd in juli dit jaar erkend als Vlaams Immaterieel Erfgoed. "Met de officiële erkenning en deze prijsuitreiking, zijn we positief naar de toekomst toe over het behoud van de cultuur en de woonwagens die inherent deel uitmaken van onze samenleving", aldus Mawungu. Minister Sven Gatz hoopt dat met de Vlaamse erkenning nu "meer mensen kunnen kennis maken met de aparte cultuur". "De erkenning maakt het ook mogelijk dat woonwagens een permanent deel gaan uitmaken van onze samenleving en in de toekomst zullen blijven bestaan", besluit minister Gatz.

bron: Belga