Vlaamse regering sluit cultuurhuizen en legt sport aan banden

De Vlaamse regering heeft beslist dat alle culturele activiteiten tijdelijk worden opgeschort. Sporten mag je enkel nog in open lucht met maximaal vier mensen samen. De avondklok blijft ongewijzigd.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering roept de Vlamingen op om hun sociale contacten tot een absoluut minimum te beperken. Het woord 'lockdown' is evenwel niet gevallen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) liet ook weten dat je niet verplicht bent om in je kot te blijven, maar vroeg om zo weinig mogelijk mensen te zien.

Deuren cultuurzalen moeten dicht

Een van de belangrijke aanpassingen van de regels kwam er in de cultuursector. Alle cultuurhuizen moeten de deuren sluiten en alle evenementen zijn geschrapt. Enkel de bibliotheken mogen open blijven. Er is nog geen einddatum voor de maatregelen vastgelegd. "We bekijken het week per week", aldus Jambon.

Ook op het vlak van sport verandert er heel wat. Kinderen onder de 12 jaar mogen blijven sporten, maar voor mensen die ouder zijn wordt het beperkt tot sporten in de open lucht met maximaal vier andere mensen. De professionele sporters vallen buiten die regeling. Zwembaden, fitnesscentra en bowlings moeten de deuren sluiten.

Aan de avondklok wordt in Vlaanderen voorlopig niet geraakt. Die blijft gelden van middernacht tot 5 uur 's morgens. In Brussel en Wallonië werd die onlangs verscherpt van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens.

Scholen blijven open

Telewerken wordt maximaal aangemoedigd, aldus Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). De winkels blijven open, maar je mag maximaal met twee personen gaan shoppen. De gewone markten zijn nog toegelaten, maar kerstmarkten zullen de komende weken al zeker niet zien. Ook rommelmarkten zullen tijdelijk niet doorgaan. Alle getroffen bedrijven zullen net zoals de horeca kunnen rekenen op steunmaatregelen.

Het lager en middelbaar onderwijs blijft open, maar in het hoger onderwijs wordt afstandsonderwijs de regel. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor eerstejaars. Lagere en middelbare scholen hebben wel de keuze om zelf lessen te organiseren vanop afstand.

De aanwezigheid op religieuze plechtigheden zoals huwelijken en begrafenissen wordt beperkt tot 40 mensen. Jeugdactiviteiten voor kinderen tot 12 jaar mogen niet meer doorgaan. Voor kinderen onder de 12 jaar zijn die wel nog toegelaten, maar overnachtingen zijn tijdelijk verboden. Controleurs van De Lijn zullen ook de mogelijkheid hebben om GAS-boetes uit te schrijven aan mensen die de richtlijnen niet volgen.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight