Vlaming kocht in 2020 meer bioproducten

De Vlamingen hebben in 2020 meer bioproducten gekocht. Het gaat in totaal om een stijging van 14% in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit het biorapport 2020 van het Departement Landbouw en Visserij.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

De totale biobesteding groeide in Vlaanderen met 14% tot 350 miljoen euro. De aankoop in Vlaanderen van biologische versproducten nam toe tot 229 miljoen euro, wat ook een stijging is met 14%. De afgelopen tien jaar is de aankoop van verse bioproducten in Vlaanderen verdubbeld. De biobesteding aan verse voeding en dranken per Vlaming bedraagt jaarlijks 35 euro. Dat is een stijging van 12%.

«Werken aan sterkere biosector»

Uit het rapport blijkt dat vooral mensen met een hoger inkomen bioproducten kopen. Tegelijk is er de vaststelling dat gezinnen met kinderen met een beperkter inkomen ook al eens vaker naar bioproducten grijpen.

In 2020 telde Vlaanderen 593 biologische landbouwbedrijven. Dat zijn er 6% meer dan in 2019. Er waren 55 nieuwkomers, terwijl 27 landbouwers hun bioproductie hebben stopgezet. «In Vlaanderen blijven we vol ambitie werken aan een sterkere biosector. Ook in het nieuwe Europese landbouwbeleid krijgt de biologische landbouw de volgende jaren een duidelijke plaats», vertelt Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V).