Vlamingen nemen vaker de auto dan voor corona

Vlamingen laten het openbaar vervoer vaker links liggen als vervoersmiddel en kiezen voor alternatieven zoals de fiets of de auto. Dat besluit mobiliteitsclub VAB uit zijn mobiliteitsbarometer, een online bevraging van 2.000 Vlamingen eind november.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Uit de rondvraag moet blijken dat een op de drie respondenten die regelmatig het openbaar vervoer gebruikten is overgestapt op een ander vervoersmiddel voor zijn verplaatsingen. Zo geeft 17 procent aan vaker dan voor de coronacrisis de auto te gebruiken om te gaan werken. En zes op de tien mensen die af en toe trein, tram of bus namen, mijden die nu, zegt VAB.

Het autogebruik is dus toegenomen maar tegelijkertijd liggen de brandstofprijzen ook zowat een kwart hoger dan een jaar geleden. Op basis van de maximumprijzen van 20 december kostte een tankbeurt van 50 liter benzine 17,15 euro meer dan eind vorig jaar, diesel tanken kostte 16,4 euro meer.

Zuiniger rijden

VAB geeft een aantal tips om minder geld kwijt te zijn. Dat kan door zuiniger te rijden: anticiperend rijden en bruusk remmen vermijden, uitbollen voor een rood licht, liever 100 kilometer per uur rijden dan 130 kilometer per uur, airco en achterruitverwarming niet onnodig inschakelen, ...

Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar de goedkoopste tankstations. In Vlaanderen vind je die volgens VAB gemiddeld genomen in de provincie Oost-Vlaanderen, gevolgd door Vlaams-Brabant. In Sint-Niklaas vond de mobiliteitsclub het tankstation met de grootste korting op de maximumprijzen.

In het algemeen zijn tankstations aan de snelwegen vaak duurder, zegt VAB. De mobiliteitsclub raadt ook aan te letten op kortingacties van tankstations (met soms vaste kortingsacties op bepaalde dagen, zoals ‘dolle dinsdag’).