Voor het eerst fietst een vrouw de wereld rond

De Schotse Jenny Graham is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst. Dat deed ze in 125 dagen. Het oude record stond op 144 dagen. 
door
Mare
Leestijd 2 min.

Met haar fietstochtje heeft ze een plek in het Guinness Book of Records verworven. Het mannelijk record is momenteel ook in handen van een Schot, Mark Beaumont. Graham arriveerde donderdagavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, daar was ze op 16 juni ook vertrokken.

And she's done it! @jennygrahamis_ sets a new record as the fastest woman to cycle round the world, in a mind-blowingly fast time of 124 days. ? @shandcycles https://t.co/tFfSeMjkHg pic.twitter.com/QzFTzFU7pM

— Adventure Syndicate (@adventuresynd) 18 oktober 2018

In totaal heeft de Schotse zo'n 29.000 kilometer afgelegd. Ze zat behalve op de fiets ook in het vliegtuig en de boot, maar die kilometers zijn niet meegerekend. Met haar fietstocht deed ze veertien landen aan, op vier continenten. Ook Nederland heeft ze aangedaan, ze fietste namelijk door het pittoreske Limburg. Verder deed ze onder andere Rusland, China, Australië, Canada, de Verenigde Staten en Mongolië aan.

Zestien uur per dag op de fiets 

Het plan was om per dag zestien uur op de fiets te zitten en dagelijks een afstand van zo'n 300 kilometer af te leggen. Het totaal aantal verbruikte calorieën schatte Graham op 660.000. Bij aankomst in Berlijn stonden er dan ook hamburgers klaar voor de ergste trek. Ook vrienden en familie waren aanwezig.

"Het is zwaar geweest", zegt Graham tegen Road.cc. "Maar ik leef op van uitdagingen op de weg en het is zo tof geweest." Ze wist altijd al dat ze iets alleen wilde doen, om haar fysieke en mentale krachten te testen. "Ik kan bijna niet geloven dat ik nu terug ben in Berlijn."

News

meer News

Spotlight

ZOVEEL procent van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees

Meer dan de helft van de Belgen (56%) eet minstens vier keer per week vlees, inclusief gevogelte. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

meer Spotlight