Voormalig agent wil van Senegal naar Brazilië zwemmen

Vergeet Michael Phelps. Als Ben Hooper in zijn doelstelling slaagt, mag hij de titel van zwemfenomeen voeren. De voormalige politieagent plant immers om de Atlantische Oceaan over te zwemmen.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Vandaag stapt Ben Hooper voor het eerst in het water. Daar zal hij, als alles volgens plan verloopt, de volgende vier maanden van zijn leven doorbrengen. Totdat hij aankomt in Brazilië, meer dan 3.000 kilometer verder.

"Het begint me stilletjes aan te dagen aan wat voor een enorme uitdaging ik begin, hoeveel werk ik er de afgelopen drie jaar in heb gestoken en dat we aan de vooravond van iets buitengewoon staan. Ik vrees dat ik zal falen, maar ik geloof in onze expeditie. Dit is waarvoor ik geboren ben. Ik voel me als een vis in het water en wil bewijzen dat alles mogelijk is", aldus de 38-jarige Brit aan The Guardian.

's Werelds eerste

Als hij erin slaagt, zal hij de eerste zijn om ooit een oceaan over te zwemmen. Natuurlijk zal hij niet constant in het water dobberen. Op de planning staan twaalf uur zwemmen per dag, in twee blokken van zes uur. Daartussen zal Hooper een tweetal uur rusten op de boot van de expeditie die hem volgt. Wanneer hij 's nachts slaapt, wordt de positie van de boot bijgehouden. De afstand die de boot aflegt door de golven, zal nadien ingehaald worden.

Aan zo'n expeditie begint niemand zonder voorbereiding. De voormalige agent legde op drie jaar tijd maar liefst 12.000 kilometer af bij wijze van training. Bovendien zwemt hij in een aangepast pak, dat hem zou moeten camoufleren tegen haaien. Zelfs de naar met de muziek is rekening gehouden. In samenwerking met een lokaal college, is vastgesteld dat hij 10% beter presteert als hij naar Eminem luistert.

Met zijn indrukwekkende prestatie hoopt Hooper niet enkel anderen te inspireren. Hij zamelt ook geld in voor goede doelen met zijn krachttoer. Op zijn site is het daarnaast ook mogelijk om zijn vooruitgang te volgen.