Vrouw ontslagen omdat ze «vervelend» is, hoe legaal is dit?

Stel je voor: je bent perfect bekwaam in je job maar je collega’s kunnen je niet uitstaan, met als resultaat dat je ontslagen wordt. Dit was het lot van een Britse vrouw die ontslagen werd omdat ze zogezegd vervelend was. Kan dit jou ook overkomen? En is het wel legaal?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het lijkt niet eerlijk, maar volgens arbeidsrechtexperts is dit volkomen legaal (in dit geval in ieder geval).

Jude Fiddler, een HR-expert op dit gebied, stelde de vraag onlangs op TikTok, of kijkers dit een acceptabele redenering vonden om iemand te ontslaan. Ze zei dat: «Wat er gebeurde was dat er in de afgelopen 18 maanden drie klachten waren binnengekomen over één specifieke vrouwelijke werknemer.»

Luidruchtig eten

De klachten waren onder meer dat zij «luidruchtig at», «onophoudelijk praatte» en dat zij de verwarming op het werk saboteerde. Dit lijken geen grote problemen - vooral omdat de persoon in kwestie al vijf jaar in dienst was.

Jude voegde eraan toe dat twee van de werknemers die hadden geklaagd «erop zinspeelden dat zij zouden vertrekken als zij er nog zou zijn, omdat zij hun werkervaring ondraaglijk maakte.»

Geldig ontslag

Jude legt vervolgens in haar volgende video uit waarom dit legaal is - ook al lijkt het hard. «Om dit als een rechtvaardig ontslag te laten gelden, moet een werkgever bewijzen dat de situatie niet te verhelpen is, en dat al het andere een kans heeft gekregen.»

Pesterijen winnen

Veel commentatoren waren hier niet blij mee en voerden aan dat dit pestkoppen en ongezonde werkplekken laat winnen. Eén persoon vroeg: «Moet u vaststellen of de werknemers die dreigden weg te lopen geen kliek vormen?»

Jude antwoordde: «Ja, dat zou je moeten overwegen als onderdeel van het onderzoek. Het zou onredelijk zijn als je dat zou negeren.»

Anderen waren echter niet overtuigd, want andere opmerkingen waren: «Jeetje, ik zou niet voor dat bedrijf willen werken!» en «Groepspesten zou niet mogen getolereerd worden.»