Vrouwen die tijdens zwangerschap fruit eten krijgen slimmere kinderen

Moeders die tijdens hun zwangerschap veel fruit naar binnen werken, zetten intelligentere kinderen op de wereld. Dat toont een Canadese studie bij 808 peuters van 1 jaar oud aan. De hoeveelheid fruit die de baby's na hun geboorte aten, beïnvloedde de resultaten niet.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Verschillende kinderpsychologen hebben voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het online magazine ‘EBioMedicine', testen afgenomen die het geheugen en de leercapaciteit van de koters onder de loep namen. Wat bleek? Elke portie fruit die een vrouw in verwachting at per dag, verbeterde de score van de baby met gemiddeld 2,38%.

Vreemd genoeg had de hoeveelheid vezels en omega 3 die een vrouw opnam tijdens de zwangerschap geen effect op de resultaten. Ook maakte het niet uit hoeveel fruit de kinderen zelf aten.

Het verschijnsel zou verklaard kunnen worden aan de hand van de chemische verbinding cAMP (cyclic adenylate monophosphate pathway). Die stof regelt onder andere hersengebieden zoals de prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor het 'hogere orde-denken'. Een term die gebruikt wordt voor cognitieve processen als analyseren, beoordelen en creatief denken. Tijdens de zwangerschap zou de stof cAMP extra ontvankelijk zijn voor de voordelen van fruit, stellen de wetenschappers.

Foto Pixabay