Vrouwen pendelen minder lang, maar dat is slecht nieuws

Vrouwen doen er minder lang over om van hun huis naar hun kantoor te gaan. Dat blijkt uit Britse cijfers. Het slechte nieuws is wel dat wie langer pendelt, uiteindelijk meer verdient.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Uit officiële Britse statistieken die begin deze maand bekend werden gemaakt, blijkt dat het pendeltraject van mannen gemiddeld meer tijd inneemt dat dan van vrouwen. Mannen geven aan dat 65% van hun trips naar of van het werk meer dan een uur innemen. Van de korte verplaatsingen, die een kwartier of nog minder duren, wordt 55% afgelegd door vrouwen. 'De genderpendelkloof', zoals de studie het noemt, lijkt op het eerste zicht goed nieuws te zijn voor vrouwen, maar dat voordeel verdwijnt als je er de gegevens over verloning naast legt.

Verschil dat niet overbrugd wordt

Het Instituut van Fiscale Studies vergeleek de data over het pendelgedrag van de Britten namelijk met de stijging van lonen van mannen en vrouwen. Die starten aan het begin van een carrière op ongeveer hetzelfde niveau, maar splitsen op het moment dat vrouwen hun eerste kind krijgen. In de jaren blijkt dat mannen sneller meer verdienen en dat de loonopslag van vrouwen stagneert. De achterstand wordt ook nooit ingehaald.

Hoewel er geen direct verband is aangetoond tussen de duur van het pendelgedrag van vrouwen en hoeveel ze verdienen, zien de onderzoekers de relatie als een gevolg van de beslissingen die ouders nemen in functie van hun kind. Zo kunnen vrouwen opteren voor een job dichter bij huis en daardoor het aantal mogelijke werkgevers beperken. Dat verkleint ook hun kans op een hoger loon. Tegelijk kunnen mannen de nood voelen om langer te pendelen om zo in een hoger inkomen te voorzien voor hun familie.