Vrouwen zijn gelukkiger zonder man en kinderen

Het clichébeeld van de oude vrijster met een huis vol katten roept heel wat negatieve connotaties op. Toch is het volgens de gedragswetenschapper Paul Dolan niet correct dat zij eenzaam of ongelukkiger zouden zijn dan "gelukkig getrouwde" vrouwen met kinderen. Sterker nog, vrouwen zonder man of kinderen zouden zelfs beter af zijn.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Tijdens het Hay Festival maakte Dolan een opvallend statement. Volgens hem zouden de oude maatstaven voor geluk niet meer zo relevant zijn als vroeger en zouden ongetrouwde vrouwen zonder kinderen zelfs gelukkiger zijn.

En ze leefden nog lang en (on)gelukkig

In zijn laatste boek 'Happy Ever After' heeft Dolan het over resultaten van de American Time Use Survey. Daarin werd er gekeken naar het plezier- en geluksniveau van ongehuwden, gehuwden, gescheiden mensen en weduwnaars. Gehuwde mensen gaven vaak aan het gelukkigst te zijn, maar alleen als hun partner in dezelfde ruimte aanwezig was. Was dat niet het geval, dan werden ze miserabeler bevonden. Ongehuwden voelden zich net minder ongelukkig.

Mannen kunnen beter trouwen

"In ons onderzoek volgen we op dit moment heel wat mensen over een langere periode, maar ik zal de wetenschappelijke studies even aan de kant zetten en jullie allemaal wat tijd besparen. Ben je een man, dan kan je waarschijnlijk beter in het huwelijksbootje stappen; ben je een vrouw, bespaar jezelf dan de moeite", aldus Dolan. Volgens hem is het voor mannen interessant om te trouwen, omdat ze dan minder risico's nemen, meer geld verdienen en wat langer leven. Voor vrouwen geldt echter precies het omgekeerde. Vrouwen die nooit getrouwd waren en geen kinderen hebben, zijn het gelukkigst.

Druk om te trouwen en kinderen te krijgen

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het huwelijk zowel voor mannen als voor vrouwen enkele financiële en gezondheidsvoordelen kan bieden. Echtparen bieden elkaar emotionele steun en verdienen algemeen genomen meer, waardoor ze makkelijker hun dromen kunnen volgen en indien nodig medische hulp kunnen zoeken. Volgens Dolan zijn de voordelen voor vrouwen echter veel beperkter dan voor mannen. Sterker nog, getrouwde vrouwen van middelbare leeftijd hebben net meer fysieke en mentale problemen dan vrijgezellen. Er moet echter wel een kanttekening gemaakt worden bij Dolans resultaten. In onze maatschappij heerst er nog steeds een druk om te trouwen en kinderen te krijgen, waardoor vrijgezelle vrouwen zich net ongelukkiger kunnen voelen omdat ze niet aan dat typebeeld voldoen.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight