VS schorten gebruik coronavaccin Johnson & Johnson tijdelijk op

De Verenigde Staten schorten het gebruik van het coronavaccin van Johnson & Johnson met onmiddellijke ingang op. Dat bevestigen de Food and Drug Administration (FDA) en het Centers for Disease Control (CDC) dinsdag, kort nadat The New York Times het nieuws wereldkundig maakte. De pauze komt er nadat er bij zes personen bloedklonters werden vastgesteld. In ons land gaat de geplande vaccinatie met het vaccin vooralsnog gewoon door.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

De zes personen, allen vrouwen tussen 18 en 48 jaar, kregen de bloedklonters binnen de twee weken na vaccinatie. Volgens The New York Times is een vrouw ondertussen overleden, een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Hoe lang de pauze precies zal duren, is nog onduidelijk. Woensdag buigt het CDC zich opnieuw over het dossier, terwijl ook de FDA de gevallen verder onder de loep zal nemen. Tot nog toe werden er in de VS reeds zeven miljoen doses van het vaccin toegediend.

Reactie Johnson & Johnson

In een korte reactie deelde Johnson & Johnson aan de New York Times mee dat "op heden geen duidelijk oorzakelijk verband tussen de zeldzame gevallen van bloedklonters en het coronavaccin kon worden vastgesteld".

Zaterdag klonk het bij het Amerikaanse geneesmiddelagentschap FDA nog dat er geen oorzakelijk verband kon worden vastgesteld tussen het coronavaccin van Johnson & Johnson en gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) had daags voordien laten weten eveneens een onderzoek in te stellen.

"Houden situatie in de gaten"

De eerste 36.000 vaccins van Johnson Johnson werden gisteren/maandag aan ons land geleverd. Normaal gezien worden volgende week de eerste Belgen ingeënt met het vaccin. Die geplande vaccinatie gaat, ondanks het nieuws in de VS, voorlopig gewoon door. "We houden de situatie nauwgezet in de gaten, en dat gebeurt ook op Europees niveau", aldus Gudrun Briat, woordvoerster van de taskforce vaccinatie. "Momenteel hebben we echter geen enkel signaal gekregen dat we de geplande vaccinatie moeten stopzetten."

Op 11 maart kreeg het vaccin van Johnson Johnson als vierde coronavaccin groen licht van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Dat werd omschreven als een belangrijke stap voor de vaccinatiecampagne, omdat van het middel van Johnson Johnson in tegenstelling tot de andere coronavaccins één prikje volstaat. In totaal rekent België in het tweede kwartaal op 1,4 miljoen dosissen van het vaccin.

Eerder werden ook bij het coronavaccin van AstraZeneca, dat net als dat van Johnson & Johnson gebruikmaakt van een adenovirus, meldingen van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes geregistreerd. Het EMA oordeelde vorige woensdag dat het om een uiterst zeldzame bijwerking ging, waarna verschillende landen, waaronder België, een leeftijdslimiet afkondigden.