VUB BruBotics stelt kandidaten Bionische Spelen voor

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Brussels Human Robotics Research Center (BruBotics) van de Vrije Universiteit Brussel heeft woensdag op de Campus Etterbeek zijn twee teams voor de eerste Cybathlon, de "Bionische Spelen", in Zwitserland voorgesteld. Daar zullen de atleten hun beenprotheses op de proef stellen. In tegenstelling tot de Paralympische Spelen mogen de deelnemers bij de Cybathlon wel gebruik maken van actief assisterende technologieën. De VUB stuurt er als enige Belgische afgevaardigde twee teams heen. Er is het AMP-foot (Ankle Mimicking Prosthesis) team met atleet Maher Latiri. Zijn enkel-beenprothese past zich net als een menselijke voet aan de ondergrond en situatie aan. Daardoor biedt die meer comfort en is de kans op schade aan het lichaam door een onnatuurlijk stappatroon beperkt.

Daarnaast is er nog het Cyberlegs-team. Zij ontworpen een knie-enkel-voet prothese die via een batterij op de rug van de patiënt en een afstandsbediening de drager actief helpt bij het wandelen of het rechtstaan. "Met mijn gewone prothese moet ik 90 procent van het werk zelf doen. Nu wordt de inspanning grotendeels geleverd door de prothese, waardoor ik minder last heb van rugklachten", vertelt Michel De Groote, een gepensioneerd beroepsmilitair die met het prototype van de Cyberleg zal deelnemen.

Op zaterdag 8 oktober vinden de "Bionische Spelen" voor het eerst plaats. De Belgen zullen meestrijden in de powered leg prostethics race. Naast de competitie is de Cybathlon bovenal een uniek treffen tussen de beste onderzoekscentra en bedrijven uit de hele wereld.

bron: Belga