Waarom je online zou moeten shoppen

Online winkelen is helemaal van nu. Op 6, 7 en 8 november is het drie dagen
door
Joris
Leestijd 3 min.

Dag van de Webshop om de Belgische e-commerce in het zonnetje te zetten. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van online winkelen? En zijn er ook nadelen?

Sommigen kunnen niet meer zonder, maar online winkelen is nog niet voor iedereen vertrouwd. De vaak genoemde nadelen:  je kunt de producten niet in het echt zien en aanraken, de verzendkosten zijn hoog en is het wel betrouwbaar? Tegenover deze nadelen staan gelukkig veel voordelen.

Gratis verzending & retour

Om op te boksen tegen de service van fysieke winkels, bieden veel webshops gratis verzending en gratis retournering. Zo kost het je niets om van dichtbij te bekijken of je een product wilt hebben.

Tip: Zoek vóór je iets bestelt uit wat de kosten van verzending en retournering zijn, zo loop je nooit tegen vervelende onverwachte kosten aan. Zijn de verzendkosten hoog? Kijk eens bij een zelfde soort webshop.

Makkelijk

Een webshop is 24/7 open, dus je hoeft nooit te haasten om op tijd bij een winkel te zijn. Is het slecht weer buiten? Dan kun je lekker thuis vanaf de bank bestellen en de postbezorger de regen laten trotseren. Een ander voordeel is dat je tijdens de drukke soldenperioden niet tegen wachtrijen bij de paskamers en kassa's aanloopt. Om nog maar niet te spreken over het slepen met je grote en zware aankopen… Ook voor ongeduldige mensen is online winkelen vaak geen probleem meer, want er zijn webshops waar je tot 23.00 uur kunt bestellen en de volgende dag je bestelling al thuis (of op kantoor) kunt verwachten. Ja, echt!

Tip: Bij webshops kun je altijd terugvinden wat de verwachte levertijd is. Check dit van tevoren, zeker als je snel iets nodig hebt, zodat je niet langer dan verwacht op je pakketje hoeft te wachten.

Groot assortiment

Een webshop heeft geen mooie grote ruimte nodig, want een handig magazijn is voldoende. De producten hoeven tenslotte niet mooi uitgestald te worden voor klanten.  Spullen worden vaak opgeslagen in een efficiënte ruimte en verzonden zodra iemand iets bestelt. Op zo'n plek is de voorraad vaak groter dan in winkels, waardoor je vaak méér keuze hebt en minder vaak tegen uitverkochte producten aanloopt. Bovendien kun je online gemakkelijk in een paar seconden naar de concurrent surfen als je toch tegen een uitverkocht product aanloopt. Daarbij kun je online eenvoudig producten vergelijken en ervaringen van andere gebruikers lezen, zodat je een goede keuze kunt maken bij het aanschaffen.

Tip: Zoek naar ervaringen van andere kopers en gebruikers en vergelijk specificaties van producten, met name bij de aanschaf van duurdere producten, zoals elektronica.

Goedkoper

De beste reden om online te shoppen: het is goedkoper! Als je slim shopt tenminste. Prijzen van webshops lopen sterk uiteen. Een nieuwe smartphone kan bij de ene winkel 400 euro kosten en bij een andere 700 euro, terwijl je exact hetzelfde product bestelt. Onbetrouwbaar? Dat hoeft niet, want sommige webshops werken efficiënt en hebben kleinere winstmarges, waardoor ze hun producten heel voordelig kunnen aanbieden. Er zijn veel vergelijkingssites die je hierbij kunnen helpen. Op het gebied van elektronica is Tweakers hier een goed voorbeeld van. Hier kun je gemakkelijk zowel reviews (van het product en van de verkopers) als prijzen vergelijken.

Daarnaast kun je altijd op zoek gaan naar een kortingscode. Hiermee ontvang je gratis een toffe korting op je bestelling. Er is niet altijd voor elke winkel een code beschikbaar, maar dan is het zeker de moeite waard om te checken of een gelijksoortige winkel wél een korting aanbiedt via een kortingscode.

 Tip: vergelijk prijzen en bestel bij de goedkoopste aanbieder. Houd hierbij rekening met verzendkosten van de betreffende winkel. En vergeet niet om op zoek te gaan naar een kortingscode, zodat je gemakkelijk extra korting op je bestelling ontvangt.

Genoeg goede redenen om online te shoppen, toch? Daarom is het op 6, 7 en 8 november Dag van de Webshop. Op deze dagen kun je bij heel veel webshops met flinke kortingen kunt shoppen. Op Flipit vind je alle actuele deals en heel veel exclusieve kortingscodes die je nergens anders zult vinden.