Waarom mannen slanke vrouwen aantrekkelijker vinden

Mannen kunnen er niets aan doen dat ze zich aangetrokken voelen tot slanke vrouwen. Blijkbaar zijn ze biologisch geprogrammeerd om ranke, slanke lichamen te associëren met gezondheid, jeugd en vruchtbaarheid. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Aberdeen. "We wilden onderzoeken wat er in het hoofd van mannen omgaat als ze een aantrekkelijke vrouw zien", zegt onderzoeker John Speakman aan Daily Mail. Concreet vroeg hij zich af of deze beoordeling echt evolutionair bepaald is. Kijken mannen bijvoorbeeld (onbewust) naar uiterlijke kenmerken die tekenen zijn van vruchtbaarheid en goede genen? Om een antwoord te geven op die vraag, creëerde hij een wiskundig model dat verschillende evolutionaire eigenschappen zoals vruchtbaarheid, zwaarlijvigheid en de levensverwachting, combineert.

Volgens dit theoretische model zouden mannen vrouwen met een BMI tussen 24 en 24,8 het meest aantrekkelijk vinden. Ter vergelijking: dit is ongeveer het lichaam van Kim Kardashian voor haar zwangerschap.

Vervolgens gingen de onderzoekers dit model testen bij 1.300 mannen en vrouwen uit tien verschillende landen. Alle deelnemers kregen 21 plaatjes van verschillende vrouwen te zien, en ze moesten deze rangschikken. Wat blijkt? De slankste vrouwen werden beoordeeld als het meest aantrekkelijk. Vanaf het BMI meer dan 19 bedroeg, vonden de deelnemers de vrouwen minder mooi. Dit spreekt dus duidelijk het wiskundige model tegen.

Een mogelijke verklaring is dat de zwaardere mensen ook ouder geschat werden. Vanaf dat men leeftijd toevoegde aan het wiskundige model, viel het ideale BMI ook tussen 17 en 20. Dit valt te vergelijken met het BMI van celebrities als Angelina Jolie of Gisele Bündchen.

Omdat deze resultaten hetzelfde zijn voor de deelnemers uit Europa, Afrika en Azië, concluderen de onderzoekers dat we slanke vrouwen aantrekkelijk vinden omdat het gelijk staat met jeugdigheid. En vrouwen tussen 18 en 20 jaar zijn het meest vruchtbaar en lopen minder risico om ziek te worden.