Washington Post vergelijkt België met Afrika

De Washington Post heeft de Belgische politiek in een stuk dat gisteren verschenen is, vergeleken met Afrikaanse politieke systemen. Het artikel focust vooral op Brussel, naar aanleiding van de Samusocialaffaire waardoor burgemeester Yvan Mayeur (PS, foto) moest aftreden.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Het stuk is van de hand van de Belgische politicoloog Kristof Titeca. Hij baseert zich op onderzoek van Patrick Chabal en Jean-Pascal Daloz over de 'politics of disorder' of politiek van de wanorde. In dat werk doorgronden zij de specifieke politieke systemen van Afrikaanse landen, waar leiders wanorde gebruiken als politiek instrument.

In beide gevallen is er volgens Titeca sprake van ingewikkelde structuren waar buitenstaanders niet aan uit kunnen. Voor de incrowd bieden die structuren echter mogelijkheden om zichzelf te verrijken en jobs te geven aan medestanders.

Titeca wijst ook op de rol die de verschillende etnische identiteiten spelen in Afrika en Brussel. De burgemeesters van de negentien Brusselse gemeenten worden vergeleken met Afrikaanse leiders.

Hij heeft overigens slecht nieuws. Hij stelt immers dat een verandering van machthebbers zelden tot een verandering van systeem leidt. Als is, nog steeds volgens de politicoloog, het wel bemoedigend dat de nieuwe burgemeester Philippe Close (PS) aankondigt overbodige instellingen en postjes te zullen schrappen.