Wat wordt het woord van het jaar? Breng snel je stem uit!

Uitgeverij Van Dale en de VRT gaan opnieuw op zoek naar het Woord van het Jaar nu het jaareinde nadert. Onder de 19 kanshebbers zijn onder meer 'planepoolen', 'restregering', 'dampdode' en 'klimaatspijbelaar', meldt Van Dale. Stemmen kan nog tot 16 december.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Het publiek kon het voorbije jaar nieuwe woorden insturen die kans maken op de titel van het Woord van het Jaar 2019. Van Dale distilleerde 19 genomineerden uit de inzending. Dinsdag ging de stemming van start. Stemmen kan nog tot 16 december 17 uur via de website.

Planepoolen

De genomineerden in Vlaanderen zijn 'babytheek', 'bezorgschaamte', 'boomer', 'dampdode', 'egelwegel', 'ecopopulisme', 'foertformatie', 'jagger', 'jeukrups', 'klimaatspijbelaar', 'lawaaiflitspaal', 'planepoolen', 'pretpedagogie', 'restregering', 'sorrymuseum', 'splinterkind', 'toiletplant', 'verthuizen' en 'winkelhieren'. Dinsdag 17 december om 5 uur wordt de winnaar bekendgemaakt via de website. Op die website zijn zijn de uitgebreide definities van de genomineerde woorden te vinden. De woorden zijn in 2019 ontstaan of in 2019 in Vlaanderen populair geworden.

Ook in Nederland gaat Van Dale op zoek naar het woord van het jaar. Hier zijn onder meer 'bezorgschaamte', 'toetertrouwstoet', 'boomer' en 'wiebelpensioen' kanshebber.