Weber verliest strijd tegen prostaatkanker

Ex-Rode Duivel Josip Weber is overleden. De voormalige aanvaller van Cercle Brugge en Anderlecht verloor een jarenlange strijd tegen kanker. Hij werd amper 52.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Weber was een tot Belg genaturaliseerde Kroaat die in het collectieve geheugen gegrift staat voor één welbepaalde fase. Op het WK 1994 in de Verenigde Staten werd hem een loepzuivere strafschop ontzegd in de achtste finale tegen Duitsland, waarna de Rode Duivels uitgeschakeld werden. Zijn carrière als international was kort, maar krachtig. In acht interlands trof Weber zes keer raak, waaronder een vijfklapper tegen Zambia.

100 miljoen

Als spits stond hij bekend om zijn scorend vermogen, dat hij vooral bij Cercle Brugge etaleerde. Tussen 1992 en 1994 kroonde Weber zich drie keer op rij tot topschutter in de Belgische competitie, wat hem een toenmalige recordtransfer richting Anderlecht opleverde. De Brusselaars telden destijds 100 miljoen Belgische frank voor hem neer, maar mede door een hardnekkige knieblessure moest de spits in 1997 noodgedwongen stoppen met voetballen.

Prostaatkanker

Na zijn carrière trok Weber terug naar zijn geboorteland, waar hij een tijdlang werkte als vertegenwoordiger voor een siliconenbedrijf. Drie jaar geleden werd bij hem prostaatkanker vastgesteld, het begin van een lange strijd tegen de ziekte. Omdat een heleboel behandelingen niet aansloegen, werd die hem uiteindelijk fataal. Weber, die volgende week 53 zou geworden zijn, laat een vrouw en twee kinderen achter.