Welke regels voert ons land in rond buitenlandse reizigers?

Er komen twee gratis PCR-tests voor wie niet de kans heeft gehad zich volledig te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft premier Alexander De Croo aangekondigd in de Kamer. Hij liet ook weten dat het Overlegcomité het vooral zal hebben over reizen. Er komen voorlopig geen extra versoepelingen.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Het zwaartepunt van de discussie zal gaan over reizen. Belangrijk daarbij zijn de regels die in ons land zullen gelden voor wie terugkeert uit het buitenland of wie naar ons land reist. Premier De Croo (Open Vld) gaf daarbij aan dat meer en meer Europese landen de volledige vaccinatie hanteren om reizigers vrije toegang te verlenen. «Als je niet volledig gevaccineerd bent, is er een alternatief: namelijk een recente PCR-test», luidde het.

MEER BUITENLANDSE REIZEN

Eerder deze week had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ervoor gepleit een gratis of alleszins goedkopere PCR-test te voorzien voor wie niet de kans had zich volledig te laten vaccineren. Het kernkabinet kwam gisteren overeen twee van die tests gratis te voorzien voor die groep.

In vergelijking met 2020 zullen meer landgenoten deze zomer een buitenlandse reis maken. Nu zegt 38% de grens over te trekken, vorig jaar was dat 30%. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van UAntwerpen.

VERSOEPELINGEN GAAN DOOR

De premier bevestigde ook dat de geplande versoepelingen voor 9 juni niet ter discussie staan. De twee voorziene drempels worden immers gehaald. Zo moest het aantal Covid-patiënten op de afdeling intensieve zorg onder de 500 dalen, wat momenteel met 377 het geval is. En de vaccinatie van kwetsbare personen (65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen) zit met 87% boven de vooropgestelde 80%.