Werkgevers willen weten wie gevaccineerd is en wie niet: «Staat op de planning van volgend Overlegcomité»

Bedrijven willen weten of hun werknemers al dan niet gevaccineerd zijn, maar mogen daar juridisch gezien niet naar vragen. «Wij zijn wel verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer», zegt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zaterdag in de Mediahuiskranten.

Foto Pexels
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Duizenden bedrijven puzzelen al maanden aan een terugkeerplan, want na bijna anderhalf jaar thuiswerk trekken veel werknemers na de zomer weer vaker naar hun kantoor. Neem daarbij nog de vele mensen die terugkeren uit het buitenland - al dan niet vanuit een rode zone - en u zult begrijpen dat veel werkgevers bezorgd zijn.

«Met respect voor de privacy»

Bovendien weten ze niet welke werknemers gevaccineerd zijn en welke niet. Wettelijk gezien mogen ze dat ook niet weten, want medische gegevens van werknemers opvragen is verboden. «Dat is nochtans in het belang van het bedrijf én van alle werknemers», zegt Martine Taeymans van Voka. «Wij zijn als werkgevers verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn op de werkvloer en moeten er dus alles aan doen om iedereen in veilige en gezonde omstandigheden te laten werken.» Dat zou ook kunnen met respect voor de privacy, door de gegevens bijvoorbeeld te laten verzamelen door de arbeidsgeneesheer, voegt Taeymans eraan toe.

«Nog geen ja, nog geen nee»

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), die samen met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bevoegd is, zegt niet meteen ja of nee op de vraag, maar beseft wel dat het verbod botst met de plicht om de gezondheid van de werknemers te waarborgen. «Het thema zal zeker aan bod komen op het volgende Overlegcomité dat in augustus gepland staat», reageert zijn kabinet in de kranten van het Mediahuis.

News

meer News