Westerlo degradeert uit hoogste klasse, Moeskroen redt zich in extremis

door
Belga
Leestijd 2 min.

Westerlo degradeert na drie seizoenen op het hoogste niveau opnieuw uit de Jupiler Pro League. De Kemphanen gingen op de 30e en laatste speeldag van de reguliere competitie op eigen veld met zware 0-4 cijfers onderuit tegen Racing Genk en werden in de stand in extremis voorbijgestoken door Moeskroen. Dat verzekerde zich van het behoud door met 0-2 te gaan winnen in Kortrijk. Rode lantaarn Moeskroen had voor aanvang van de slotspeeldag twee punten minder dan nummer vijftien Westerlo en moest absoluut winnen bij Kortrijk om nog kans te maken op het behoud. De Henegouwers klommen iets voorbij het halfuur op voorsprong in het Guldensporenstadion, het was de van Anderlecht gehuurde Trezeguet die scoorde. Vlak na de pauze zag het er wel heel goed uit voor de bezoekers, Kortrijk-verdediger Kovacevic tikte het leer in eigen doel: 0-2. Daar bleef het bij, L'Excel deed was het moest doen.

Westerlo keek in eigen huis al na zeven minuten tegen een achterstand aan na een Genks doelpunt van Samatta. Twintig minuten later stond het al 0-2 in het Kuipje, na een scrimmage ging het leer via Buffel en Schuermans tegen de Westelse touwen. Op het uur maakte Colley er 0-3 van, tot overmaat van ramp kreeg Westerlo-middenvelder Hyland rood. In de ultieme slotfase schilderde Malinovskiy de 0-4 in doel, Westerlo lag tegen het canvas.

In de eindstand na de reguliere competitie heeft Westel 23 punten, Moeskroen 24. De Henegouwers spelen Play-off II, de plaats van degradant Westerlo wordt volgend seizoen in de Jupiler Pro League ingenomen door Antwerp, dat zaterdag de titel in 1B pakte. De Great Old rekende in een dubbele testwedstrijd af met Roeselare, het won zowel thuis (3-1) als uit (1-2) en mocht na dertien jaar vagevuur in tweede klasse eindelijk vieren. Het behalen van de promotie werd tot in de late uurtjes gevierd in en rond de Bosuil, de Jupiler Pro League is komend seizoen dus opnieuw een traditieclub rijker.

bron: Belga