Westers dieet verhoogt het risico op jicht

Volgens een wetenschappelijk onderzoek heb je meer kans op jicht als je een westers dieet volgt. Het eten van meer fruit, groenten, noten en volle granen gaat deze vorm van artritis dan weer tegen.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen meer risico lopen op deze pijnlijke ziekte als ze toegeven aan rood en verwerkt vlees, frisdrank, frietjes, suiker, snoepjes en desserts. Maar ze kwamen ook tot de vaststelling dat een dieet rijk aan fruit, groenten, noten en volle granen je kan beschermen tegen jicht.

Urinezuurspiegel

Als je meer fruit en groenten eet, verminder je het niveau van je urinezuurspiegel dat de oorzaak is van jicht. Urinezuur doet kleine kristallen ontstaan binnen de gewrichten, met ernstige pijn en zwellingen tot gevolg. De aandoening komt vooral voor bij mannen boven de 30 of bij vrouwen na de menopauze.

32 procent minder kans

De studie stelt dat fruit, groenten, noten en volle granen krachtige ingrediënten bevatten om de opbouw van die kristallen te voorkomen. Volgens de arts die het onderzoek leidde vermindert zo'n dieet het risico op jicht met 32%. Bovendien helpt het ook om hoge bloeddruk te voorkomen, iets waar waar veel jichtpatiënten last van hebben. Twee vliegen in één klap dus.

Andere risicofactoren

Andere belangrijke risicofactoren voor jicht zijn familiegeschiedenis, genetica, overgewicht, het nemen van bepaalde geneesmiddelen, diabetes, hoge bloeddruk, cholesterol, hartziekten, nierproblemen en in sommige gevallen een crashdieet. Als je denkt dat je jicht hebt, is het van vitaal belang dat je je dokter gaat raadplegen, aangezien jicht uitstekend behandelbaar is.

News

meer News